Новини

Революционни медикаменти за лечение на Множествена склероза представиха невролози

Отделението  по нервни болести на УМБАЛ „Медика“ получи златна награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт

Множествената склероза и най-новите, и мощни, медикаменти за лечението й, бяха обсъдени по време на националната конференция Дунавски неврологичен форум в Русе. Водещи специалисти в тази област, като акад. Иван Миланов и проф. Ара Капрелян, изнесоха доклади по темата, представяйки два революционни медикамента в лечението на Множествената склероза. Става въпрос за лекарството Ocrevus, цената на което са доплаща от здравната каса, и при което са налицe положителни резултати по време на лечение с пациенти, засегнати от Мултииплексна склероза/MS/.

При използването на медикамента Ocrevus, специалистите констатират намаляване честотата на пристъпите в рамките на една година, стопиране степента на инвалидизацията им  и потискане на лезиите. Колкото по-рано започне приемът на този медикамент, толкова по-добри са движението и координацията на крайниците и ръцете при болните, това е много революционно лекарство за лечение на ранна MS, каза пред лекарската аудитория в зала „Европа“ акад. Иван  Миланов.

Темата Множествена склероза бе разширена с доклада на проф. Капрелян, който засегна проблема Бременност при жени с MS и провеждане на лечението им преди забременяване, по време на бременност и след раждането. Той изнесе данни от свое проучване, свързано с негативната нагласа към бременни жени с MS през 70-те, 80-те и 90-е години и  последвалата положителна промяна в мнението на специалистите по проблема. Невролозите са убедени, че Множествената склероза не трябва да е причина за въздържане от забременяване, че е необходима консултация преди решението за забременяване и че е нужен контрол на болестта преди и след раждане. Проф. Капрелян изнесе данни, че в резултат на новите медикаменти в лечението и на промяната в отношението към проблема“ MS  и бременност“, процентът на бременните с Множествена склероза е нараснал от 7,9 на 9,47 на сто през 90-те години.

Третият лектор по темата МS и терапия, асистентката на акад. Миланов, д-р Михаела Сергеева, представи доклад за ефикасността при лечението на MS с медикамента Aubagio.  Проучването показва, че лекарството е ефикасно при болните от различни възрасти.

В рамките на конференцята Дунавски неврологичен форум-Русе бяха изнесени много доклади, включително и от представители на  УМБАЛ Медика, МБАЛ Шумен и др. Д-р Росица Кръстева от Отделението по нервни болести към УМБАЛ Медика представи доклад за работата на колегите си, свързана с лечението при остър исхемичен мозъчен инсулт. За добрата си практика в тази посока, екипът на Отделението  по нервни болести на УМБАЛ „Медика “ получи златна наградаза лечение на исхемичен мозъчен инсулт. Признанието бе огласено по време на Дунавския неврологичен форум. Работата на медиците е по проект ANGELS, финансиран от Европейската организация за лечение на инсулти – ESO, а наградата бе връчена от председателя на Българското дружество по неврология – акад. д-р Иван Миланов.

Отличието се присъжда на болници, които покриват критериите за лечение на инсулт, наложени в Европа. Едни от ключовите показатели за златен статут са над 5% от пациентите, които се лекуват в болницата с инсулт, да получават лечение с метода  венозна тромболиза, както и времето от приемането до започване на лечението да бъде под 60 минути. В „Медика“ процентът на пациентите, получили съвременното лечение към момента е 15%.

Валя Караджова  

Общо
Революционни медикаменти за лечение на Множествена склероза представиха невролози
Заглавие
Революционни медикаменти за лечение на Множествена склероза представиха невролози
Описание
Отделението по нервни болести на УМБАЛ „Медика “ получи златна награда за лечение на исхемичен мозъчен инсулт
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker