Новини

Спорт, много нестандартни прояви и неформално образование на финала на младежки проект срещу зависимостите

Нестандартни прояви, спорт и неформално образование на финала на младежки проект

90 младежи в реална среда се включиха в присъствените и дистанционни форми, а най-малко 3000 други се ангажираха в електронна среда с темата, представена чрез 52 видеоклипа, 40 електронни статии и дигитално съдържание с подчертан младежки дизайн, създадени по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“. Той се изпълнява от Сдружение „МИА – Мениджмънт. Изкуство. Анимации“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности за 2021 година. Шест на брой петдневни обучителни сесии в планинска среда се проведоха в рамките на образователна кампания „Запознай се със зависимостите, за да бъдеш независим“. В естествената атмосфера на Природен Парк Витоша участниците добавиха знания и ключови умения за себеразбиране, личен избор и сигурност в аспекта на социално отговорното поведение.

„Какво е засято, ако покълва зависимост?“ е провокативният наслов на поредица дискусионни събития, в които се включиха 90 млади хора в реална среда на кръгла маса и тематични on line срещи. Проектът използва модерен дигитален дизайн и създаде предпочитана среда, в която младите хора свободно разговаряха, пресрещаха гледни точки, противопоставяха доводи, подкрепяха се и добавяха знания.

Ключовата дейност „Спортът срещу розовото бягство“ свърза инициативи за насърчаване на физическата активност като алтернатива на социалното изключване, когато младите хора попаднат в капаните на съвременните зависимости. В рамките на тази дейност  се проведоха 6 беседи, 6 групи участваха в работилници за знания и умения в разпознаването на зависимостите и въздействието им върху човешкия организъм. Участниците премериха познанията си с 3 дигитални теста, 6 броя електронни куизи и участваха в артистични инициативи. Силен акцент бе незабравимата среща с председателя на Българската федерация по волейбол Любо Ганев, в когото младежите видяха образец на труд, дисциплина и модел за успех. С персонално послание и автограф от него всеки участник получи луксозното издание „България на Олимп“, книгата, събрала в едно звездния път на всички спортисти, докоснали България до най-високото спортно отличие на планетата.

Спортен трибой „Спортът – бърза писта за здраве и отговорно поведение“ обедини турнири по бадминтон, боулинг и футбол на малки врати и създаде емоционална среда за физическа и социална активност на младите хора. Вълнуваща спортна надпревара, елиминационни фази, полуфинали и финали в трите дисциплини на трибоя излъчиха индивидуални и отборни победители, а 32 участници, определени за най-активни в трите дисциплини, бяха наградени с 3-месечни карти за фитнес.

С поредица оригинални арт-инсталации в тематичния фокус на проекта безспорно най-атрактивен е младежкият хепънинг „Закуска на тревата“. В изграждането на екстравагантните композиции на различни етапи се включиха всички участници Артистичните конструкции са метафоричен въпрос-отговор на дигиталната зависимост, свързана с обсебването на младежите от Интернет, мобилните им телефони, смарт-устройства и електронни игри. 500 компактдиска грейнаха като цветя в артинсталацията „Дигитално заземяване“. Специални метални конструкции във форма на стебло, превърнаха в цвете всеки диск. Втора арт инсталация, наречена „Заловено време“ блесна като огромна паяжина между стволовете на две дървета, изработена от арматурна тел. В нея бяха „заловени“ десетки слушалки, клавиатури, телефони, екрани, компютърни мишки, периферни устройства и различни електронни компоненти като символ на хилядите „заловени“ ежедневия, хилядите изгубени часове в сърфиране и пропуснати моменти, докато всеки е погълнат от виртуалния свят. 

С приповдигната атмосфера и позитивни послания в рамките на 6 месеца проектът „По пътя напред – здрави и отговорни“ въздейства едновременно както на конкретната целева група, така и на широката младежка общност, която провокирана от проекта може да преосмисля своето поведение, приоритети и отговорности. Екстравагантните  похвати привлякоха младите хора да експериментират, а едновременно с това да подобрят уменията си да разпознават и преодоляват съвременните зависимости, да противодействат и превъзмогват породеното от тях самоизолиране.        

Финалното за проекта анкетно проучване на участниците в реална среда обобщи, че младежите са добавили знания, чувстват повече увереност в себе си и разбиране на своя вътрешен свят, стимулира тяхната самодисциплина, желание за развитие и социално отговорно поведение. Със специалния си фокус към младежи в неравно положение проектът предоставя грижа за участниците с нисък социално-икономически статус, които са над 30% от общия брой.

Общо
Нестандартни прояви, спорт и неформално образование на финала на младежки проект
Заглавие
Нестандартни прояви, спорт и неформално образование на финала на младежки проект
Описание
90 младежи в реална среда се включиха в присъствените и дистанционни форми, а най-малко 3000 други се ангажираха в електронна среда с темата, представена чрез 52 видеоклипа, 40 електронни статии и дигитално съдържание с подчертан младежки дизайн, създадени по проект № НПИМД-Н2-Т2-067/2021 „По пътя напред – здрави и отговорни“.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker