Новини

ТУБЕРКУЛОЗАТА ОСТАВА ЕДИН ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ…

По данни на СЗО туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европейския регион. През 2018 год. диагностицираните и лекувани от това заболяване в световен мащаб са 7 милиона души – спрямо 6,4 милиона през 2017 г.

Успехите, постигнати в борбата с туберкулозата не са малки (има известен спад на заболяванията), но въпреки това, този многолетен бич срещу човека продължава да представлява заплаха за общественото здраве и не следва да се подценява.

През 2018 год. регистрираните нови случаи на туберкулоза са 10 милиона, от които 5,7 млн са мъже; 3,2 млн са жени и 1,1 млн са деца. 9% от заболелите са носители на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ). Осем държави представят 66% от новите случаи (Индия, Китай, Индонезия и др.; България не е сред тях, но и у нас има достатъчен брой заболели, които налагат повишено внимание.)

Починалите от туберкулоза през 2018 година в световен мащаб са 1,5 млн души. От тях 251 хиляди с ХИВ. А между 2000-та и 2018-та година лечението на туберкулозата е спасило 58 млн души. Още един факт – около ¼ от световното население има латентна туберкулоза.

От Специализираната болница за активно лечение и профилактика на пневмо фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков” – Русе, която обслужва и Разградски регион научихме, че регистрираните и лекувани болни от туберкулоза през 2018 година са били 42, като от тях 2 са починали. За тази година до момента има лекувани около 50 нови заболели и 3 са починали. „В общи линии туберкулозата намалява – сподели д-р Дачев, управител на болницата, сега цифрите са такива, докато преди 7-8 години имахме по 60 до 80 случая на туберкулоза.”   

Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България цели да се намали заболеваемостта от това заболяване.

Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България цели да се намали заболеваемостта от това заболяване. За да се изпълнят дейностите и целите на програмата ще бъде обявена седмица на „отворените врати“, която ще се проведе в периода от 9-ти до 13-ти декември 2019г. По време на кампанията ще се извършва скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, при необходимост (в съмнителни случаи) – прегледи и допълнителни медицински изследвания. Целта на инициативата е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се промотира здравословен начин на живот.   

Общо
ТУБЕРКУЛОЗАТА ОСТАВА ЕДИН ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ...
Заглавие
ТУБЕРКУЛОЗАТА ОСТАВА ЕДИН ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ...
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker