Новини

ХИВ/СПИН И ДОСТОЙНСТВО

Александър Недков

В началото на 80-те години на XX в. да бъдеш обявен за серопозитивен беше равностойно на смъртно наказание. След това се появиха зидовудинът и тритерапията. Хората живеят по три десетилетия с болестта.    

                                                                 Гийом Мюсо, „Сентрал парк”              

Стъписващата представа, белязала ХХ век, нахлула все така застрашително и в ХХI-ия: Бич Божий, кодирана памет от мрачно минало или наказателна проява от съвремието?  Все още тактиките за вземане на надмощие над страшната болест са в процес на експериментиране. В това време и условия, в които живеем и работим, е трудно да се изпълняват  посланията за сексуално въздържание или моногамия, за късен сексуален дебют. Фатализъм сякаш е надвиснал над тази съвременна страхотия, превантивните действия продължават да са в процес на утвърждаване. Според професор Георги Михайлов  „държавата дава повече средства за здравеопазването, отколкото за превантивна дейност“. Действително, превантивните действия наподобяват повече тактиката на щрауса / главата в пясъка, никой ме не вижда/. Листовки и професионални мнения в общественото пространство са ориентирани,  в повечето случаи, към маркирани поводи.  В тези акции челно място имат „положителните постижения”, опасните изводи са туширани или невнимателно пренебрегвани. Във време на „… глобални епидемии – ХИВ/СПИН, ЕБОЛА”, според професор доктор Радка Аргирова. И при определено наличие на „възможността за биотероризъм”  аргументирано потвърдена  от професор доктор Тодор Кантарджиев.    

Все още обаче може да се овладява и трябва да се огласява процесът на контролиране на ХИВ епидемията.
В началото на 80-те години на XX в. да бъдеш обявен за серопозитивен беше равностойно на смъртно наказание.

Асоциацията от 80-те години на миналия век „ СПИН  равно на смъртна присъда” все повече отстъпва на представата за положителни промени в глобален обхват. Намалява броят на медикаментите, които пациентите приемат – „повечето от  тях с изключително висока здравна култура”.  Все още обаче  може да се овладява и трябва да се огласява процесът на контролиране на ХИВ епидемията. Сред поведенческите интервенции са изискванията за безопасно инжектиране, по-късен сексуален дебют, сексуално въздържание от безразборни връзки, преливане на кръв. Защото, през 2018 година у нас 1 от 10 жители на страната е с тест за серопозитивен; 3150 са на активно лечение; 99  % не биха  сключили брак с ХИВ носители; 55 процента уверяват, че не биха общували безразборно. Останалите: гейове, проститутки, случайни връзки, включително извънбрачни?  В момента  от регистрираните с ХИВ инфекции четири хиляди 81 процента са информирани за своя статус. Колко още не подозират и им е „спестена” тревогата?   

Сред постулатите в ключовите послания е: „Важното е всички да се тестват за ХИВ!” Вероятно не абсолютно всички, по-скоро почувствалите се застрашени, по един или друг повод. При положение, че „ранното узнаване на заболяването е предпоставка за по-успешно лечение. У нас вече се говори за продължителност на живота до пет години, с тенденция към увеличение след интензивно лечение. Тогава вече е нормално да се взрем в здравните медиатори, чието присъствие и дейност всеотдайно въвежда в практиката професор доктор Ивайло Търнев.

Необходимите в родните условия „тясната колаборация” и „отличен диалог” между всички участници – пациенти, управляващи институции, лекари, фармацевтична индустрия – да станат достатъчно забележима  установена практика „съгласно европейските препоръки и стандарти”.  Категоризирането на серопозитивните и заболелите от СПИН в графа „хронично заболяване”  на практика потвърждава внимание към тях. Кога обаче става това, в какъв стадий?  „Либерален или етичен модел за организиране на здравеопазването?” пита в общественото пространство доктор Нидал  Джафер, заместник председател на НС на РБ /Народно събрание на Република България/. Споходените от участта не трябва да си отиват от този свят като низвергнати, а с възвръщано достойнство, осъществявано от  неощетените от съдбата. Особено професионално посветилите се. Повикът е с днешна и утрешна дата.

Забележка: Цитираните знакови имена разглеждат тези проблеми през последните 20 години и в рамките на работните срещи, организирани от Фондация МОСТ /Медии, общество, семейство,традиции/.

Общо
ХИВ/СПИН И ДОСТОЙНСТВО
Заглавие
ХИВ/СПИН И ДОСТОЙНСТВО
Описание
В началото на 80-те години на XX в. да бъдеш обявен за серопозитивен беше равностойно на смъртно наказание.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker