НовиниХранене и спорт

10 причини да ядем банани /и само една да ги избягваме/

банани - Тропическият плод съдържа три вида натурални захари
Тропическият плод съдържа три вида натурални захари

Банани – те са любим плод на всички деца, израснали по времето на соца. Няма как нещо, което го няма и се появява на трапезата ти само на Нова година /и то не на всяка/, да не ти е любимо.

Този вкусен плод, който неслучайно е предпочитан от маймуните, съдържа три вида натурални захари – захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри. За всички посветени в здравословното хранене е ясно, че са чудесни за нашето храносмилане и метаболизъм. Бананът дава съществен приток на енергия още на момента щом го изядем.
Изследванията показват, че само два банана ни дават достатъчно енергия за интензивна, 90-минутна тренировка. Нищо чудно, че бананът е номер едно плод за водещи атлети в света.
Но енергията, която ни дава този плод, не е единственото, което ни поддържа в добра форма. Той може също да помогне за преодоляване или предотвратяване на значителен брой заболявания и състояния, което го прави задължителна добавка към нашата дневна диета. Ето и 10-е причини да посягаме често към този плод.

1. Бори депресията
Според последните проучвания на Британската асоциация за ментално здраве, сред хората страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след изяждането на един банан. Причината за това е съдържанието на триптофан, вид протеин, който тялото ни преобразува в серотонин, още познат като “хормонът на щастието”, който ни подобрява настроението и цялостно ни прави по-щастливи.

2. Разсейва предменструалния синдром при жените

Вместо да се чудите какво хапче да изпиете, за да свалите напрежението от предменструалния си синдром, просто изяжте един банан, дами. Количествата на витамин B6, както и желязото, регулират кръвната захар, което влияе и върху настроенията на жената по време на този период.

Хубаво е бананите да се берат добре узрели
Хубаво е бананите да се берат добре узрели

3. Анемията изчезва

Богати на желязо, бананите могат да стимулират производството на хемоглобин и да помогнат в случай на анемия.

4. Нормализира високото кръвно налягане

Този уникален тропически плод има изключително високи стойности на потасиум, а заедно с това ниски стойности на соли, което го прави идеален за регулиране на кръвното налягане. Това е и една от причините Американската здравна организация да позволи на производителите на банани да обявят официално плода за средство за намаляване риска от високо кръвно налягане и инсулт.

5. Висока мозъчна активност

Двеста ученика от английското училище в Туикенам са били подпомогнати в учебната дейност чрез хапване на банани за закуска и обяд. Проучването е показало, че плодовете богати на потасиум засилват концентрацията, като правят зениците по-пъргави.

6. Ефективен срещу запека

Както вече споменахме, бананът е богат на фибри. Плодовете помагат да се разреши проблемът със запека без използването на разхлабителни средства.

7. Лекарство след ухапвания от насекоми и комари

Преди да се насочите към нещо друго, хапнете един банан и натъркайте ухапаното място с вътрешната страна на кората. Много хора намират това за ефикасно, като отоците и раздразнението силно намаляват.

8. Здрава нервна система
Бананите са с високо съдържание на B витамини, което подпомага успокояването и регулирането на нервната система.


9. Приятел на язвата

Бананът е широко използван в диетите на хора с чревни проблеми, заради своята мека структура. Смята се, че той е единствения суров плод, който може да се употребява без опасност от раздразнение при хронично болни.

10. Контролира температурата на тялото

Много на брой и рзлични култури по света намират банана за “охлаждащ” плод, който понижава едновременно физическата и емоционална температура. За пример, в Тайланд, бременните жени приемат повече банани, за да са сигурни, че бебето ще се бъде родено с по-ниска температура.

В заключение

Един банан наистина е естествен лек за много болести. Сравнен с ябълка, той има 4 пъти повече протеини, 2 пъти повече калории, 3 пъти повече фосфор, 5 пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали… Също така е богат на калий и е една от най-стойностните храни. Разбира се, само при условие, че е откъснат от дървото узрял, а не зелен и че не е обработен с химикали, каквито за съжаление тропически плодове се предлагат много на пазара. За да избегнем отровите, е добре да накисваме бананите във вода, поне за час преди консумация.

P. S. Обещахме ви и една причина – да не посягате към банана. Само когато се опитвате да свалите килограми и пазите някаква диета, бананът не е ваш приятел. Все пак един банан се равнява на две филийки хляб, а и захарозата, фруктозата и глюкозата, които съдържа, не са първи приятели на диетите. Като изключим това правило, ви предлагаме да се фокусирате върху останалите 10 и смело да похапвате вкусния плод.

Общо
10 причини да ядем банани /и само една да ги избягваме/
Заглавие
10 причини да ядем банани /и само една да ги избягваме/
Описание
Банани - те са любим плод на всички деца, израснали по времето на соца. Няма как нещо, което го няма и се появява на трапезата ти само на Нова година /и то не на всяка/, да не ти е любимо.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

2 Коментара

  1. ВЪПРОС: Къде в Англия са намерили банани, откъснати узрели направо от дървото? Или там ги внасят такива?

  2. Това някакъв заучен ход ли е? Най-важното е записано в заключението. Ако бяхте започнали с него, никой нямаше и да погледне 10-те причини. Защо ли? Ами, вие някога били ли сте под бананово дърво, откъсвали ли сте си узрял банан, необработен с химикали? Е, аз не съм. Не знам защо заблуждавате хората. Или просто превеждате разни писаници? Тук в България узрели банани , необработвани с химикали никой не къса от дървото и никой не яде. Значи, всичко което ни убеждавате е напълно ненужно и безсмислено. Хора, бананите които ядете са напълно зелени когато ги вадят от кашоните. Представете си колко са узрели когато са ги брали. А и от там, колко хранителни вещества има в тях и колко отговарят на 10-те причини заради които трябва да ги ядете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker