Новини

12 000 българи спряха и се прегледаха за рак

Кампанията се провежда в центъра на Русе днес

IMG_3952Кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания „Спри и се прегледай” се провежда в Русе днес. Още от сутринта пред сградата на пощата русенци имат възможност да се запознаят с проекта, както и да гледат образователен филм в специално пригоден автобус за целта. Всички, които попълниха анкета получиха информационни материали за националния онкоскрининг.

Целта на проекта е ранна диагностика на онкологични заболявания и по-специално рак на маточната шийка, рак на гърдата и рак на дебелото и правото черво. Ранното откриване позволява по-лесно справяне с проблема и подобряване качеството на живот.

Идеята на кампанията е да се обиколи цялата страна и хората да се запознаят с проекта на място. До края на годината ще бъдат изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи до здрави хора, които не проявяват симптоми на заболяването, но попадат в рисковите възрастови групи. Това са от 25 до 60 г. за рак на маточната шийка, 50-69 г. за рак на гърдата и над 50 г. за рак на дебелото и правото черво.
Русенци имат възможност да отправят въпросите си към специалисти, както и към представители на Регионалните здравни инспекции, обясни експертът Велимира Костова.IMG_3955

На място може да се научи на какъв принцип се изпращат поканите, какво да направят ако получат покана, към кого да се обърнат и колко е важно да отидат да се прегледат. „Русе е 50-тият град, който посещаваме. Има и затруднения, защото все още доста от медицинските заведения са в процес на регистрация, но повечето хора имат интерес към проекта и се надяваме, че ще отидат на прегледите”, заяви Костова. Тя допълни, че всеки може да провери в сайта на Министерството на здравеопазването къде да се прегледа най-близко до населеното място, където живее.

По информация на експертите до миналата седмица са направени 12 000 прегледа, което те отчитат като нито много, но не и малко. „Надяваме се, че проектът, който изтича в края на годината, ще бъде продължен, за да може повече хора да се включат в него, казаха организаторите на информационната кампания.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker