Новини

15 май – Световен ден на кенгуру – грижите

Многобройни проучвания в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа е най-доброто дори за доносените деца

Кенгуру грижата се нарича още "утроба извън тялото".
Кенгуру – грижите подобряват жизнените функции на бебето и осигуряват перфектната връзка родител-дете.

По случай 15 май – Световния ден на кенгуру -грижите по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“ в УМБАЛ-Русе ще се проведе ден на отворените врати в АГ-комплекса.

За целта на 15 май (понеделник) между 10:30 и 11:30 часа по времето на часовете на посещение в отделение Неонатология в АГ-комплекса ще се даде възможносттта на майки и татковци да осъществят въпросния контакт кожа-до-кожа със своето бебе. При наличие на раждания в същия ден, същото ще се направи и в структура „Родилно“. Кенгуру-грижите подобряват жизнените функции на бебето и осигуряват перфектната връзка родител-дете.
Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективния начин за включване на родителите в грижите на техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно.
Кенгуру грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия – а именно, майчините обятия. Кенгуру грижата се нарича още „утроба извън тялото“.
Многобройни проучвания в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа е най-доброто дори за доносените деца, но за недоносените това важи с пълна сила. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата показват, че са в опасност (дишането, сърдечната честота, температурата, нивата на хормоните и др. не са стабилни), но когато са с майките си, бебетата започват да нормализират показателите си.
Майките били инструктирани да държат бебетата върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят заедно с тях, да им дават да сучат, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи.

Много бебета оцелявали и се справяли с преждевременната адаптация сравнително бързо. Към днешна дата според проучванията 82 % от неонатологичните отделения в САЩ използват този метод.
Названието на кенгуру-грижата съвсем логично идва от начинът, по който кенгуруто гледа своето малко – в торбичка, извън тялото, където малкото е на топло и сигурно, а също така може и да се храни.
За всички здрави новородени (включително недоносени бебета над 2500 гр.) е добре да бъдат поставени на голите гърди на майка си и да останат там толкова, колкото е възможно, веднага след раждането. Някои манипулации и изследвания биха могли да се направят и докато бебето е върху гърдите на майката, ако е необходимо. Майката и бебето могат да бъдат завити с топло одеало, ако стаята е студена, а трикотажна шапчица върху главата на бебето ще предотврати загубата на топлина през главата.
Няколко факта за генгуру-грижата:
Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване.
Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майка си.
Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).
Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майка му. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.
Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.
Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация.

Общо
15 май – Световен ден на кенгуру - грижите
Заглавие
15 май – Световен ден на кенгуру - грижите
Описание
Многобройни проучвания в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа е най-доброто дори за доносените деца.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker