Новини

На 15 декември празнуваме Международния ден на чая

 

Основната цел на производителките е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и търговията на чай.
Основната цел на производителките е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството и търговията на чай

Производителки на чай, измежду които Бангладеш, Непал, Индонезия, Виетнам, Кения, Малави, Малайзия, Уганда, Индия и Танзания са страните, които от 2005 година отбелязват Международния ден на чая. Целта е по този начин да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия.
Знаете ли, че в чаша черен чай, се съдържа половината количество кофеин, което може да се намери и в чаша кафе. Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен. Чаят е популярен също колкото водата. Всеки ден, средно 2 милиарда жители на Земята пият чай. Чаената торбичка е била изобретена в началото на 20-ти век, по случайност.
Също така е интересно да се знае, че всеки англичанин консумира над 4 килограма чай годишно. А Индия е страната, в която се извършва една трета от световния добив на чай. Основния конкурент на Индия е Шри Ланка. Ако желаете да се научите да извършвате традиционната, японска, чаена церемония, трябва да посветите три години от живота си, за да се обучите.
Според легендите чаят е открит от втория владетел на Поднебесната империя Шен Нунг през 2 737 г. пр. н. е. Той случайно изпуснал няколко листенца от чаения храст в чаша си с гореща вода.

Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен.
Добавянето на мляко към чая, всъщност го прави по-силен.

Класическата технология изисква листа на растението Camellia sinensis, което вирее в тропичните и субтропичните райони, да се попарят в гореща вода. Според спецификите на климата сортовете на растението, времето за бране и вкусовите предпочитания на хората в различните краища на света, през хилядолетията са се обособили шест вида чай: бял, жълт, зелен, улун (червен), черен и пуар, като всеки следващ е с по-висока степен на ферментация от предишния.
Наименованието на напитката в почти всички световни езици произлиза от китайски, като на някои места (например България) е заимствано от северните му диалекти, където думата се произнася „ча“, а на други (например Англия) – от южните, където произношението е „те“.
Първоначално чаят се използва като лечебна напитка, без да се отдава особено значение на вкусовите му качества. Днес той се консумира по различен начин в различните краища на света.
На всички ни е познат и традиционният самовар, който е задължителна част от интериора на всяко руско домакинство. В северната страна чаят се консумира с мед, захар или плодово сладко.
Значително по-нетрадиционни за нашия вкус са способите за приготвянето на чай в изолираните райони на Азия. В Мианмар например листата на чая се използват не само за варене на напитка, а и за основна съставка на салата.

Общо
На 15 декември празнуваме Международния ден на чая
Заглавие
На 15 декември празнуваме Международния ден на чая
Описание
Производителки на чай, измежду които Бангладеш, Непал, Индонезия, Виетнам, Кения, Малави, Малайзия, Уганда, Индия и Танзания са страните, които от 2005 година отбелязват Международния ден на чая.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker