Деца и родителиНовини

16-годишната Ния организира благотворителен концерт за деца в риск

Тийнейджърката е завладяна от доброволчеството и безвъзмездно помага на малчуганите, които посещават социалния комплекс

Ния успява да организира благотворителен концерт с помощта на своя приятелка
Ния успява да организира благотворителен концерт с помощта на своя приятелка

Как се става доброволец и какво го мотивира да работи безвъзмездно за дадена кауза, доказа едно 16-годишно момиче, подкрепено от своя приятелка и съмишленичка. Ния Йорданова е ученичка в Професионалната гимназия по електротехника и електроника, а реализацията на благотворителен концерт в подкрепа на децата, посещаващи Центъра за работа с деца от улицата към социалния комплекс в Русе, е първият й успешен проект.

Под мотото “Giv hope” в заведението към боулинг залата в Мега Мол Русе се състоя концерт с участието на две ученически метъл банди – „Anekdot“ и „Power Enslave”, които свириха в подкрепа на децата в риск. Ния и специалисти от социалния комплекс осигуриха билети на стойност 3 лева, срещу които всеки можеше да даде рамо на благородната кауза. С набраните средства ще се подпомогне реализацията на лятната ваканция за децата от комплекса.  Към парите от билетите  ще се прибави и 50 на сто  от прихода на заведението, реализиран вечерта на концерта, обяснява Ния. Момичетата не само са спечелили доверието на собствениците на заведението, но са извоювали и по-висок процент в полза на каузата.

Ния
Ния

В боулинг залата дойдоха над 60 тийнейджъри от Математическата, Английската, Гимназията за европейски езици и от различни професионални  училища, които станаха съпричастни на идеята „Подари надежда“. Сред публиката се виждаха и учители, дошли да подкрепят инициативата на своите ученички-доброволки.

Интересното е, че концертът съвпадна по дата с рождения ден на Ния, за която 1 април се превърна в двоен празник. Момичето получи много рози и целувки от приятелите си и развълнувано черпеше с шоколадови бонбони, притеснено от факта, че трябва да излезе на подиума пред микрофон и да открие концерта.

Ния няма точен отговор на въпроса как е станала доброволка на социалния комплекс. Разказва, че всичко започва с поканата да бъде „водещ“ на някаква изява. Съгласява се, а после разбира, че става въпрос за доброволческа работа в полза на деца в риск. Заедно с другото момиче- Ралица, изкарват кратко обучение по програма „Благотворец Храбър“ – обучителна програма за млади и активни лидери на сдружение „Еквилибриум“, което управлява социалния комплекс. Именно след обучението момичетата правят първия си проект и реализират идеята си за благотворителния концерт.

Но работата на Ния не приключва с него. Всяка седмица тя ходи в комплекса и общува с децата, потребители на услуги в него. Играе с тях, забавлява ги, а последния път, който я видях, бавеше 4-месечно бебе на приемна майка, която в същото време караше поддържащо обучение за приемен родител. Когато видях за първи път децата от комплекса, си казах, че те са също като нас и трябва да имат същите права, казва Ния. Добавя, че по природа е емпатична, което говори за съпричастност към хората с физически,  психически и ментални проблеми. Готова е да се постави на тяхното място и да помага безрезервно. Казва, че майка й се гордее с доброволческата й работа. А самата Ния мечтае да учи психология, за да бъде още по-полезна в работата си.

Иначе, на пръв поглед, Ния изглежда модерно и нестандартно момиче. Облича се само в черно, което е типично за метъл-поколението, носи грим, косите й са неестествено черни, има пиърсинг на малко странно място. Обича котката си Тути, прибрана от улицата. Обича да пали цигара с кафето си.  Обича хард рока. Все характеристики, типични за определен кръг млади хора, които не  могат да бъдат съдени за предпочитанията си,  а по-скоро приемани и разбирани каквито са. Пример за толерантност е Ния, която има сърце за различните, увредените и отхвърлените, на които е готова да помага безрезервно.

Автор и снимки: Валентина Караджова

 

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker