Новини

2 милиона домашни любимци на покривите на HomeMax

Оспорвана надпревара за титлата „Пчелар на годината“

2 милиона домашни любимци на покривите на HomeMax.
2 милиона домашни любимци на покривите на HomeMax.

„Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му останат само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора.“ Пророческите думи са на Алберт Айнщайн. Много учени са на мнение, че поголовното измиране на пчелите е характерно за целия свят и може би предшества края на човечеството. Причината е, че няма технология, която да замени труда им. Измирането на тези насекоми през последните години се свързва и с вредната радиация, която излъчват мобилните телефони. Експеримент на американски учени показва, че електромагнитните вълни и радиацията, излъчвана от мобилните телефони дезориентира пчелите и те не могат да открият пътя към кошера. Пчелите използват за комуникация същите честоти, които се използват и от мобилните телефони, които им служат и за ориентация.
За своя кратък живот от около 45 дни, събирайки мед, пчелата опрашва около 2 000 000 цвята. Така летящите насекоми осигуряват екологичното равновесие в природата, което сега може рязко да бъде нарушено. А това означава, че ябълки, круши, домати, картофи няма да могат да дадат плод. Затова и програмата по пчеларство е в основните приоритети на МЗХ за тази година.
Веригата магазини Homemax е косвено свързана със земеделските производители, защото продава градинска техника, семена, торове и материали за домашната градина и полага усилия да изгради чрез личното отношение към фермата, биосъобразно отношение към нашата природа. Инициативата стартира в подкрепа на пчеларството у нас и ще се опита да докаже, че това хоби е възможно и при градски условия.
В подкрепа на тази кауза Homemax стартира инициатива за отглеждането на пчели в кошери, които се помещават върху покривите на магазините си. Пчелари от 8 града в страната се конкурираха в отглеждането на пчели и добива на мед върху магазините на Homemax. Помагат им много служители, които също имат опит и собствени пчелини. Още в началото на лятото те вече добиха първите си количества пчелен мед, който ще бъде бутилиран и изпратен на домове за стари хора в 10 града от страната. За надпреварата на пчеларите ръководството на веригата магазини определи и награда – ваучер в размер на 5000 лева за победителя. Церемонията по връчването ще бъде на територията на магазин София, в началото на октомври 2015г.
„Подкрепих инициативата, защото самият аз имам отношение към пчелите и вярвам, че с този проект ще докажем, че градското пчеларство е възможно“, споделя управителят на веригата Захари Занев, чието семейство се занимава с пчеларство от години.
През ноември управителите на Homemax ще посетят домовете, за да раздадат 2000 бурканчета с мед, от собственото им производство. Медът ще бъде сертифициран от акредитирана лаборатория. През същия месец веригата ще открие и ежегоден меден пазар на територията на магазините си, където пчелари от различни краища на страната ще могат да предлагат безплатно продукцията си.
Пчелните семейства, настанени на територията на магазините в София, са под грижите на двама пчелари с разлика във възрастта от почти 50 години – Иван Рангелов (77) и Даниел Добрев (28) с еднакъв ентусиазъм приеха отговорната си позиция. Иван притежава 23 кошера в гр. Банкя, а Даниел притежава 30 кошера в с. Сушица, близо до Стражица (откъдето са родом пчелите в проекта).
Според Милен Тодоров (34) в града на липите поверените му пчели ще се чувстват много добре. Самият той професионално се занимава с развъждане на ловни кучета, но отглежда и 33 пчелни семейства в с.Могила, Старозагорско.
Денимир Минев (61) изглежда твърде енергичен за годините си. Той поддържа перфектния баланс между хоби и бизнес едновременно с грижите за своите 45 пчелни семейства (в с. Тученица, Плевенско) и представителството на полската фирма Lyson, чиито кошери са включени експериментално в проекта. Понастоящем неговото предизвикателство са съседите пчелояди, които гнездят непосредствено до кошерите при магазина на HomeMax.
Георги Кръстев (27) е най-младият пчелар в проекта, но вече има собствени 50 пчелни семейства, който отглежда в гр. Айтос. Той е запален по спортен риболов и като типична състезателна натура, иска да спечели титлата на HomeMax „Най-добър пчелар на 2015“. Вече е изследвал околностите на магазина в Бургас, идентифицирайки посевите с подходяща паша за поверените му пчели.
Единствената дама в проекта на HomeMax Светлана Игнатова (45) преди да се захване с пчеларство е имала шивашки бизнес. И въпреки, че сама се грижи за своите 280 пчелни семейства, работата с пчелите й носи повече удовлетворение и спокойствие. От своя опит тя знае, че на пчелите може да се разчита повече отколкото на много хора.
Пчеларят, който отговаря за пчелите, обитаващи покрива на магазина в Пловдив, очаква добра паша от близкия парк, който е залесен с разнообразни дървесни видове. Станимир Добрев (47) е инженер, който понастоящем разработва иновативна технология за извличане на пчелен мед. Станимир има 30 собствени кошера, в с.Беловица, Пловдивско.
Ахмед Ахмед (42) притежава 400 пчелни семейства, който отглежда в местността Побити камъни край Варна. Той се занимава професионално с производство на пчелни майки, а също е известен с производството на тръвни (кошообразни кошери), към които отново има интерес заради био-пчеларството. Ахмед се включва в проекта на HomeMax заради предизвикателството и каузата да се дари част от добития мед на домове за деца, лишени от родителски грижи (самият той е израстнал в такъв дом).

Общо
2 милиона домашни любимци на покривите на HomeMax
Заглавие
2 милиона домашни любимци на покривите на HomeMax
Описание
Единствената дама в проекта на HomeMax Светлана Игнатова (45) преди да се захване с пчеларство е имала шивашки бизнес.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker