МедицинатаНовини

25 000 пациенти преминали за 10 години през „Медика кор“

25 000 пациенти е лекувал екипът на "Медика кор"
25 000 пациенти е лекувал екипът на „Медика кор“

10 години от създаването си отбеляза вчера Специализираната болница за активно лечение по кардиология „Медика Кор“. Тогава за първите пациенти са се грижили 9 медицински сестри и 2 санитарки, а в архивите на болницата е записано името на първия пациент – Марин Станков, пише www.akcent.bg.

При стартирането на дейността в лечебното заведение са работили 3-ма лекари – инвазивни кардиолози – д-р Александър Доганов, д-р Валентин Кръстев и д-р Валери Гелев. За пациентите са се грижили 9 медицински сестри и 2 санитарки.
Към момента лекарите наброяват 28, от тях: 6 инвазивни кардиолози, 7 специалисти по кардиология и 9 специализанти по кардиология. 5 от лекарите имат втора специалност – вътрешни болести. В екипа работят и 2-ма анестезиолози, 3-ма лекари по клинична лаборатория и 2-ма лекари със специалност образна диагностика. Медицинските сестри са 26, от които 9 инвазивни. За хигиената в болницата се грижат 9 санитари.
За десетте години в СБАЛК „МЕДИКА КОР“ са обучени 4-ма инвазивни кардиолози и 9 инвазивни медицински сестри.

Вчера беше осветено и новото помещение на болницата
Вчера беше осветено и новото помещение на болницата

От откриването до сега през лечебното заведение са преминали 24 838 пациенти. В болницата са пролежали 14 988 мъже и 9 850 жени. За периода от 10 години с остър миокарден инфаркт са преминали 4 684 пациенти, от които 2 983 с ST елевация и 1 701 без ST елевация. Мъжете с ОМИ са 3 130, а жените 1 554. Основната възрастова група пацинети с ОМИ са хора на възраст над 55 години – 3 640, следвани от възрастова група от 35 до 55 години – 1 007 и до 35 години – 37. Най-младият пациент е на 18 години, а най-възрастния на 96 години.
В болницата са лежали пациенти от всички области в България. Най-много болни са постъпили от областите – Русе, Силистра, Разград, Търговище и Велико Търново. В болницата са спасени и редица чужденци.
СБАЛК „МЕДИКА КОР“ е оборудвана с последно поколение ехокардиограф, съдов дуплекс-доплер, стрестест система, апарат за интрааортна балонна контрапулсация, апарати за синхронизирано кардиоверзио с бифазни потенциали. На пациентите с всички видове сърдечни заболявания могат да бъдат извършени коронарографии, периферни ангиографии и инвазивни процедури с последно поколение ангиограф. Апаратът е снабден и със софтуер за невроинтервенционални процедури.
От откриването до сега СБАЛК „МЕДИКА КОР“ се стреми да подобри качеството на предлаганите услуги, като редовно работи с редица консултанти и обучители по инвазивна кардиология от България и Европа. От 6 години кардиологичната болница е организатор и на практическия семинар с онлайн връзка „Русенски ендоваскуларни дни”. По време на семинарите наши и чуждестранни специалисти представят съвременни методи за лечение и диагностика.
От 25000 пациенти, преминали през залите на „Медика кор” със сърдечни проблеми за 10 години, над 7000 от тях са били с остър миокарден инфаркт /болест, която преди това е била осъждаща на инвалидизация/, разказва доц. д-р Кирил Панайотов, изп. директор на „Медика кор” за развитието на кардиологичната болница вече 10 години.


В болницата на навлезли всички нови методи на лечение, познати в световен мащаб. Това се случва благодарение на подкрепата от национална кардиологична болница, „Пирогов”, работещите и в „Токуда” бивши кадри на „Медика кор“, ние въвеждаме всички съвременни методи и системи на лечение.
Радостното е, че сега при нас работят 6 подготвени инвазивни кардиолози, като пет от тях са от русенската школа- започнали са работа тук преди 10 години. Това са специалисти, които бяха обучени от екипа на д-р Александър Доганов от Националната кардиологична болница. Тези хора отговарят за здравето на хората в 4-те области. Това са: д-р Лъчезар Николов- началник отделение, д-р Христо Попов, д-р Асен Живков, д-р Кристиян Иванов, д-р Панайот Панайотов и д-р Маджаров.
Тези добри специалисти предпочитат и работят в „Медика кор“, благодарение на добрата организация на работа. Те не се товарят с битовизмите, които съществуват във всяка една болница. Тук те имат възможност за кариерно развитие, имат възможността да научават всичко ново и да присъстват на курсове на обучение, на конгреси. Каним водещите инвазивни кардиолози в България в „Медика кор“ да споделят своя опит и да работят заедно с нашите специалисти.
Методите на инвазивната кардиология при лечението на остър инфаркт е с най-малка смъртност – под 1 процент. Това, което сме правили като статистика в първите години до 2013 г., е смъртност 0,45 процента. Тези данни се запазват и към момента и важат за рамките на престоя в болницата, уточни д-р Панайотов.

Източник: https://akcent.bg/

Общо
25 000 пациенти преминали за 10 години през "Медика кор"
Заглавие
25 000 пациенти преминали за 10 години през "Медика кор"
Описание
10 години от създаването си отбеляза вчера Специализираната болница за активно лечение по кардиология "Медика Кор". Тогава за първите пациенти са се грижили 9 медицински сестри и 2 санитарки, а в архивите на болницата е записано името на първия пациент – Марин Станков
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker