Новини

26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите

Практиката е доказала, че по-ранното начало на злоупотребата с наркотици увеличава значително риска от поява на зависимост

Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.
На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманиите.

На 26 юни 1988 г. за първи път се отбелязва обявеният от ООН Ден за борба с наркоманиите. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Денят се отбелязва в България от 1988 година.
Тази година темата е „Първо слушайте“!
С отбелязването на този ден се цели разпространение на разбирането, че превенцията на употребата на наркотици е ефективна инвестиция в благосъстоянието на нашите деца и младежи, семейства и общности. В основата на превенцията стои много проста концепция: слушането.
Злоупотребата с наркотици може да има много сериозни последици в нашите домове, училища и общности. Какви са ранните признаци на риск, които могат да са сигнал за злоупотреба с наркотици?
Някои признаци могат да се видят още в ранна детска възраст. Детските черти на личността или темперамента могат да бъдат индикатор за повишен риск от злоупотреба с наркотици. Необщителните и агресивните деца, например, често проявяват проблемно поведение във взаимодействие с техните семейства, връстници и други, които срещат в социалната си среда. Училищният неуспех, принадлежност към зависими връстници, също могат да бъдат рискови фактори за злоупотреба с наркотици в юношеството. Проучванията показват, че децата с лошо училищно представяне и неподходящо социално поведение на 7-9 годишна възраст имат по-голяма вероятност да бъдат замесени в злоупотребата с наркотични вещества от тези на 14 или 15-годишна възраст.
Ранната превенция може да предотврати много рискови поведения при юношите.
Според Световния доклад за наркотиците на службата на ООН по наркотиците и престъпността, броят на зависимите за първи път от шест години е 29 милиона! В допълнение, около 12 милиона души си инжектират наркотици, а 14 процента от тях живеят с ХИВ. Цялостното въздействие от употребата на наркотици от гледна точка на здравето и последствията продължава да бъде опустошително.
Употребата на психоактивни вещества /дроги, наркотици/ е обществено явление, което не следва да бъде разглеждано еднострачиво, а превенцията може да бъде осъществявана системно и последователно от семейството, училището, медиите и всички социални структури.
Регионална здравна инспекция – Русе провежда регулярни дейности, насочени към намаляването на употребата на психоактивни вещества преди всичко от децата и учениците. Практиката е доказала, че по-ранното начало на злоупотребата с наркотици увеличава значително риска от поява на зависимост, която при неукрепналия организъм се развива много по-бързо и в по-тежка форма с по-сериозни поражения върху здравето.
Освен към обща информираност, експертите от отдел ,,Профилактика на болестите и промоция на здравето“ насочват усилията си към изяви, съобразени с нуждите и ценностната система на съответната целева група. Прилагат се интерактивни техники, дискусии, видеопокази, образователни игри, спортни инициативи на открито и състезания – като алтернативи на дрогата.
На 18.06.2019 г. в лесопарк „Липник“ с. Николово, се проведе състезание по гребане – Кану – каяк, между ученици от ССУ „М-р Атанас Узунов“ по повод Международния ден за борба с наркотиците. Отличилите се участници бяха наградени с грамоти и предметни награди от РЗИ – Русе. Учениците показаха завидни умения в спорта.
Информационните послания, които Регионална здравна инспекция – Русе и през настоящата година отправя към широката общественост и най-вече към младите хора са:
• Наркотиците са вещества, които бързо променят психическото състояние на човека и към тях се развива зависимост;
• Употребата на наркотик лишава човек от свободата му;
• Попадането в наркотична зависимост е бързо и неусетно, а освобождаването от нея е крайно трудно и бавно.
Човек се ражда и живее. От момента на своето раждане той започва да създава приказката на своя живот. Не позволявайте дрогата да съсипе Вашата приказка! Изберте живот, свободен от зависимост!

Общо
26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите
Заглавие
26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите
Описание
Практиката е доказала, че по-ранното начало на злоупотребата с наркотици увеличава значително риска от поява на зависимост.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker