Новини

28 нови линейки получават 20 центъра за спешна помощ в страната

Един от тези санитарни автомобили е предназначен за ФСМП – Русе   

20 центъра за спешна медицинска помощ получават 28 оборудвани линейки 4х4, тип В. Една от тя е предназначена за Филиала на спешна медицинска помощ  в Русе. Всички линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, като гаранционният срок на автомобилите и апаратурата е 5 години.

Предадените днес в Божурище линейки са последните от договорените 78 санитарни автомобила 4×4 със „Ситроен“.  Средствата за тяхното закупуване са осигурени по проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020.  По проекта трябва да бъдат закупени общо 400 санитарни автомобила, а до момента са доставени 220.           

„Целта ни е до края на ноември 2021 г. всички автомобили да са предадени на спешните екипи в страната“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес при предаването на линейките днес в Божурище. Припомняме, че Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобили. 

До дни предстои да бъде обявена и последната процедура – за закупуване на 42 високопроходими линейки, за което Министерският съвет отпусна допълнителни 2,5 млн. лв. е 163 897 815,62 лева.

Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ по ОП „Региони в растеж“ е на стойност 163 897 815,62 лева. Той се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.   

След реализацията на проекта ще се осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, ще се повиши достъпа до по-качествена медицинската помощ при спешни състояния.

Общо
28 нови линейки получават 20 центъра за спешна помощ в страната
Заглавие
28 нови линейки получават 20 центъра за спешна помощ в страната
Описание
Един от тези санитарни автомобили е предназначен за ФСМП – Русе.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker