Новини

31 май – Световен ден без тютюнопушене

Над 5 милиона жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене“

Тютюневият дим съдържа хиляди химически вещества.
Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление. Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация този вреден навик всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите – на така нареченото „пасивно пушене“. Причината за високия здравен риск, до който водят цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като канцерогенни (причиняващи рак).
Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави.


• той е опасен не само ако се приема в големи количества или когато системно се злоупотребява с него;
• тютюневият дим съдържа хиляди химически вещества. Горящата цигара представлява уникална химическа лаборатория – по последни данни, под влияние на високата температура се освобождават над 7000 газообразни съставки и частици: над 69 от тях са канцерогени, мутагени и тератогени – вещества, които предизвикват рак, мутации или увреждат плода; над 300 вещества с биологична токсичност и дразнещ ефект върху ресничестия епител на дихателните пътища и множество други токсични вещества, вредящи на репродукцията и растежа;
• СЗО и Международната агенция за изследване на рака класифицират тютюневия дим като доказан канцероген за човека (клас А) – такъв, при който няма безопасно минимално ниво на поемане;
• съдържащият се в тютюна алкалоид никотин предизвиква висока степен на зависимост (приема се, че тя е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина). Това превръща тютюна в най-често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. Въвеждането на тотална забрана за тютюнопушенето на закрити обществени места от 01.06.2012 г., е насочено основно към ефективното прилагане на член 8 от РККТ, в съответствие с насоките за защита от излагането на тютюнев дим, приети по време на Втората конференция на страните, ратифицирали конвенцията. Доказано е, че политиките за среда без тютюнев дим освен, че предпазват непушачите от експозиция на цигарен дим,намаляват консумацията на тютюн, стимулират отказването от опити за пушене и намаляват пушенето при младите хора, без да вредят на икономиката.

Общо
31 май - Световен ден без тютюнопушене
Заглавие
31 май - Световен ден без тютюнопушене
Описание
Над 5 милиона жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото „пасивно пушене".
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker