Новини

33 деца са обгрижени с любов в приемни семейства

Приемната грижа вече е мисия, а не препитание за много от родителите, категорични са от екипа по проекта „И аз имам семейство“

Приемната грижа вече е мисия, а не препитание за много от родителите
Приемни семейства са приютили 33 деца

Тридесет и три деца са намерили своите приемни семейства,  благодарение на съвместната работа на специалисти и социални работници от Община Русе и Комплекса за социални услуги. Екипът осъществява дейността си в рамките на проекта „И аз имам семейство“,   който е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Европейския социален фонд.

След година и половина работа, равносметката на екипа е обнадеждаваща: приемната грижа в община Русе вече е мисия за голяма част от родителите, поели отговорност да отглеждат и възпитават изоставени деца, смятат специалистите. В началото беше трудно, не се наемаха да приемат в дома си бебе  или дете с увреждане, но по-късно разбраха, че могат да се справят и вече се гордеят с успехите си, казват от социалния комплекс. Сред последните приемни деца има пеленаче, директно настанено в приемно семейство от АГ-комплекса в Русе,  деца с ДЦП, епилепсия и други тежки заболявания, както и 8-годишно дете.  В едно приемно семейство дори се отглеждат четири деца, братя и сестри, с ясното съзнание, че в интерес на малките е да не бъдат разделяни, казват от съвместния екип.

Приемната грижа вече е мисия, а не препитание за много от родителите
Приемната грижа вече е мисия, а не препитание за много от родителите

Резултатите са повече от обнадеждаващи, а от самия екип са категорични, че не гонят план за максимален брой приемни родители, а държат на техния качествен подбор и осъзнато чувство за отговорност. Работим, за да намерим семейство за детето, а не дете за дадено приемно семейство, подчертават  специалисти. От реалния старт на проекта през май 2012-а, до сега са обхванати 33 приемни деца, голяма част от които вече са осиновени или  върнати в биологичните им семейства. По социалната услуга „Приемна грижа“ паралелно с Общината, Социалният комплекс работи и с дирекция „Социално подпомагане“-Русе. Обхванати са девет приемни семейства, които са поели грижата за близо двадесет деца. През миналата година 12 от тях вече са осиновени, а други четири са върнати при истинските им родители. В момента за две деца вървят процедури по осиновяване у нас, а други две приемни деца са включени в мрежата за международни осиновявания. От екипа на социалния комплекс и Общината са горди, че вече  имат случай на приемно дете с увреждания, което  остава при приемните си родители вече като осиновено. След като напусна приемното си семейство, детето не бе пожелано от никого за осиновяване, което накара досегашното му семейство да го осинови, уточняват от екипа. Специалистите са категорични, че усилията им в посока на приемната грижа са успешни и благодарение на подкрепата от страна на британската фондация „Надежда и домове за децата“/в лицето на нейния представител, русенката Галя Бисет, регионален мениджър за Източна и Централна Европа/, осигуряваща финансови средства за детето през първия месец от осиновяването му.

Валентина Караджова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker