Новини

3 700 русенци празнуват утре на Голяма Богородица

Света Богородица
Света Богородица

На 15 август отбелязваме Успение на Пресвета Богородица, един от 12-те велики християнски празници, чествани и от православни, и от католици. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата „успение“ – заспиване.
Според преданието, три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“
На 15 август имен ден на територията на община Русе празнуват 3 700 русенци. От тях името Мария носят над 1900 дами. Мариана са кръстени над 500 жени, Мариела – 240, Мариета – над 170, Марио – над 130 русенци, Марияна – над 560 и с името Преслава са близо 200 дами.
По традиция своя храмов празник ще отбележи и църквата „Света Богородица“ в Парка на младежта. Около обяд утре традиционно ще бъде приготвен и раздаден курбан.

Общо
3 700 русенци празнуват имен ден на Голяма Богородица
Заглавие
3 700 русенци празнуват имен ден на Голяма Богородица
Описание
На 15 август отбелязваме Успение на Пресвета Богородица
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker