Новини

4 навика, които свързват най-щастливите нации в света

Изследванията показват, че разходките сред природата, могат да намалят тревожността и паниката, но също така и да повишат познавателните способности на хората

Щастие
Какви са тайните за блаженство при тези три нации?

Трите най-щастливи страни в света са Дания, Швейцария и Исландия, според Световния доклад за щастието за 2016. Дори САЩ се появяват много по-надолу в списъка. Те са на 13 място. Така че, логичният въпрос, който всички си задават е: Какви са тайните за блаженство при тези три нации? „На нито едно от тези щастливи места не правят само едно нещо,“ казва сътрудникът на National Geographic Дан Бютнър, който е написал книга за някои от най-щастливи хора в света, наречена „Процъфтяване“. Става въпрос за всекидневния им начин на мислене и дейности, споделя той. Бютнър посочва четири навика, предизвикващи радост, които можем да откраднем от датчаните, швейцарците, и исландците.
Те се фокусират върху това как да останат активни – не върху упражненията
Градовете в Дания и Швейцария са много удобни за пешеходците и колоездачите, разказва Бютнър. В действителност, в датската столицата Копенхаген, 50% от хората пътуват с колело всеки ден, според правителството. „На места, където хората са щастливи, те получават това, което ние наричаме неупражнявана физическа активност“, продължава сътрудникът на известното списание. „Те не го наричат упражнение. Те казват, че отиват до пазара, на работа, или навън с приятели и скачат на колелото си, за да стигнат до желаната дестинация.“ Докато тренировките в спортната зала или салона са чудесни, ако това е нещо, което човек обича, включването на повече движение в ежедневието може да бъде от ключово значение за увеличаване на коефициента на щастие.
Те се наслаждават на красотата на природата
„Зелените площи и щастието са силно свързани“, ксподеля Бютнър. Изследванията показват, че разходките сред природата, могат да намалят тревожността и паниката, но също така и да повишат познавателните способности на хората. Но разходките навън не означават да се качите на вашия автомобил и да шофирате час, за да стигнете някое уединено място. Проста разходка из местния парк може да повиши настроението на човека. „Тези здравословни ежедневни навици трябва да бъдат лесни и безпроблемни, за да се поберат в живота ви, в противен случай няма да ги изпълнявате“, казва Бютнър.
Те говорят с техните приятели
Датчаните имат име за времето, което прекарват с близките си хора: hygge (произнася се „хуга“), което по същество означава, уютна заедност с приятелите и семейството си. В забързаното ни ежедневие, може да бъде трудно да се планира редовно излизане навън с приятели. Но може човек да се опита да спести малки дози от време във вече съществуващия си график за приятелите: обадете се по телефона, вместо да влезете във Facebook. Спрете да говорите с колегите си до кафеварката. Отделете малко време, за да поговорите със съседа, когато се срещнете случайно на улицата. Тези малки усилия правят социализирането естествена част от деня ви.
Те изключват телевизора
Свързват се със семейството, изпълняват поръчки с велосипед, обядват в парка-всичко това оставя малко време да стоят пред телевизора. И това е много хубаво нещо, казва Бютнър. Той е работил с National Geographic, за да се създаде тест за истинско щастие, онлайн проучване, което е събрало данни за навиците на 150,000 души. (Може да направите теста безплатно в bluezones.com.) Резултатите показват, че тези, които са съобщили, че се чувстват най-радостни, гледат само по 45 минути телевизия на ден. „Ако телевизията идва за сметка на социални контакти, оставането във форма, или дейности като доброволчество, вие разменяте диаманти за кристали“, допълва Бютнър. С други думи, докато гледате цял маратон от „Къща от карти“ ви кара да се чувствате отпочинали в момента, то няма да ви помогне много в дългосрочен план. Играта в двора с кучето, или среща с приятел за чай? Това са малки, но важни стъпки към щастието.

Общо
4 навика, които свързват най-щастливите нации в света
Заглавие
4 навика, които свързват най-щастливите нации в света
Описание
Изследванията показват, че разходките сред природата, могат да намалят тревожността и паниката, но също така и да повишат познавателните способности на хората.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker