Новини

40 г. от създаването на клуб „Илия Бешков“ отбелязват с изложба възпитаници на РУ

40 г. от създаването на клуб „Илия Бешков“ отбелязват с изложба възпитаници на РУ
40 г. от създаването на клуб „Илия Бешков“ отбелязват с изложба възпитаници на РУ

Възпитаници на клуба по изобразително изкуство „Илия Бешков“ към Русенския университет отбелязаха със своя изложба 40-годишнината от създаването на ателието. В изложбената зала на „Борисова“ 6 в Русе те представят над 60 творби: маслени платна, акварели и акрилна живопис, повечето от които са създадени специално за юбилея на клуба. Експозицията е под мотото „По пътя“ и проследява развитието на отделните автори в областта на изкуството. В изложбата доминират жанровете пейзаж и натюрморт, но освен тях са включени портрети и фигурални композиции. Единадесетте участници са Светлана Ганчева, Мариана Соколова, Ирина Станева, Милена Борисова, Васил Василев, Виолин Цветанов, Пламен Борисов, Румен Николов, Деана Тонева, Огнян Цанойков и Георги Димов. Художниците в изложбата са не просто хора, преминали през клуб „Илия Бешков“, но със сигурност са сред най-активните му членове. Същите тези автори миналата година направиха своя изложба във фоайето на Русенския университет, която уважи с присъствието си и ректорът на русенската Алма матер проф. Христо Белоев. Изложбата бе своеобразна генерална репетиция за настоящата, открита в деня на будителите, 1 ноември.
Началото на пътя е поставено в далечната 1974 година, когато по инициатива на преподавателя и художник Тодор Делев е създаден клубът по изобразително изкуство, наречен по-късно на името на големия български творец Илия Бешков. Инициаторът Тодор Делев работи абсолютно безвъзмездно за каузата на изкуството и с ентусиазъм пропагандира идеята да се привлекат студенти, които обичат да рисуват. През годините като преподаватели в клуба са привлечени художниците Иван Токаджиев, Владимир Ангелов и Атанас Владимиров, които водят обучението. Участниците в клуба не просто рисуват през всяко свободно от занятия време, но правят конферанси, на които обсъждат работите си, ежегодно ходят по пленери на морето или из Балкана, след които подреждат свои изложби във фоайето на Алма матер. Така минават студентските години в следване на мечтата по рисуването и живописта. Годините минават и идва 1989-а, белязана от демократичните промени у нас, но тази година се оказва последната за клуба. Тогавашният ректор разпорежда просторното ателие на Бешковци да бъде дадено за работа на студентите от специалността „Мениджмънт“. На художниците предоставят малка стая, в която едва успяват да складират стативите и материалите си. Място за рисуване няма. Настъпва краят.

Всички са убедени, че ще продължат да се срещат, че ще имат нови общи изяви, защото ги свързва любовта към изкуството.
Всички са убедени, че ще продължат да се срещат, че ще имат нови общи изяви, защото ги свързва любовта към изкуството.

Независимо от това, групата продължава да се търси, да обменя опит в рисуването и да си спомня за клуба. Така се стига до тази година, юбилейна за клуба, почетена с обща изложба на „Борисова“ 6.
За всичко това сега си спомнят художниците, участници в настоящата изложба „По пътя“, които нямат отговор на въпроса „Защо днешните преподаватели на Русенския университет не правят нищо, за да възстановят клуба, още повече, че има специалност „Дизайн“, в която преподават художници!“.
Сега участниците в изложбата са хора, които отдавна са поели по своя път. Всички те са във възрастовата група 45-55- годишни, имат свой бизнес и повечето от тях като че ли се занимават с рисуване, по-точно с дизайн. Но най-важното, всички продължават да рисуват и да носят в себе си любовта към изобразителното изкуство. Въпреки, че клубът отдавна не съществува, групата се събира най-често в ателието на един от членовете Васил Василев, където се показват и обсъждат картините. Идеята да се събират при Васко е от две години, а на сбирките се канят още Тодор Делев или Владо Ангелов.Така връзката с преподавателите е жива и отдавна е прераснала в приятелство. Бившите студенти са благодарни на тогавашното академично ръководство и на своите учители за просторното ателие и за предоставените стативи и материали за рисуване. Благодарни са на основателя на клуба по изобразително изкуство в РУ Тодор Делев и на колегите му художници за напътствията и свободата, които са им дали като творци. Ние бяхме необходимите хора, които се срещнаха на точното място и в подходящото време. Студентските ни години, прекарани в клуба, не бяха обикновени години, ние си паснахме, по наше време групата беше във върховата си форма, казват сега Милена, Ирина, Мариана и Васко. Всички са убедени, че ще продължат да се срещат, че ще имат нови общи изяви, защото ги свързва любовта към изкуството.

Автор: Валентина Караджова

Снимки: Личен архив

Общо
40 г. от създаването на клуб „Илия Бешков“ отбелязват с изложба възпитаници на РУ
Заглавие
40 г. от създаването на клуб „Илия Бешков“ отбелязват с изложба възпитаници на РУ
Описание
Възпитаници на клуба по изобразително изкуство „Илия Бешков“ към Русенския университет отбелязаха със своя изложба 40-годишнината от създаването на ателието.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker