НовиниХранене и спорт

5 причини да посягаме сутрин към вода с лимон

Вода и лимон
Вода и лимон

Повечето хора са свикнали да започват деня си с чаша кафе за ободряване. Разбира се има и такива, които са любители на чая – билков, плодов, черен… Истината е, че няма да сбъркате, ако посегнете и към чаша хладка вода с лимон. Просто изцедете фреш от половин лимон в голяма чаша с вода и се опитайте да я изпиете на няколко глътки. Ето и пет ползи за здравето от този тип напитка, която освен тонизираща е и доста вкусна:

1. Подкрепя функцията на имунната система

Лимоните са с високо съдържание на антиоксиданта витамин C, който е популярен с това, че подкрепя имунната функция на тялото, а това може да намали риска от респираторни инфекции. Аскорбиновата киселина в лимоните има противовъзпалително действие и се използва като допълнителна подкрепа за лечение на астма. Не на последно място, аскорбиновата киселина води до абсорбцията на желязо в организма, а желязото играе важна роля за имунитета.

2. Алкализира тялото

Може би тук ще се изненадате. Но въпреки че на вкус лимонът е кисел, всъщност този плод е една от най- алкализиращите храни (смята се, че най-добре е средата в тялото да е леко алкална). Аскорбиновата и лимонена киселина лесно се разграждат в организма и позволяват на минералното съдържание в самите лимони да алкализира кръвта.

3. Помага на храносмилането

Смята се, че цитрусите подобряват храносмилателния процес в тялото. Те пречистват и стимулират черния дроб. Освен това лимоновият сок съдейства на храносмилателната солна киселина в стомаха, която е отговорна за храносмилането.

4. Подпомага заздравяването на рани /дори душевни/

Аскорбиновата киселина (известна като витамин C) в лимоните, подпомага заздравяването на рани и е основна хранителна съставка в поддържането на здрава съединителна тъкан, кости и хрущяли. Витамин C е основна хранителна съставка за поддържане на добро здраве и възстановяване от стреса и нараняванията.

Лимоновият сок дава енергия на тялото, тъй като навлиза в храносмилателния тракт и помага за намаляване на тревожността и депресията. Дори миризмата на лимон може да има успокояващ ефект върху нервната система.

5. Осигурява хидратация и чисти кожата

Ако започвате деня си всяка сутрин с една чаша топла вода с фреш от лимон, вие ще стимулирате храносмилането си през целия ден, ще изчистите тялото си от всякакви токсини, а и ще сте дали на организма си една добра доза от така нужната му хидратация.

Витамин C и всички антиоксиданти в лимоните се борят със свободните радикали, които от своя страна, причиняват стареене. Освен това, лимоновият сок може да се прилага локално за избелване на старчески петна и белези. Лимоновата вода премахва токсините от кръвта и запазва кожата по-чиста и свежа.

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker