МедицинатаНовини

6-ма русенци диагностицирани с предсърдно мъждене

То е установено с швейцарския апарат ВР А200 Afib на Microlife

6-ма русенци диагностицирани с предсърдно мъждене.
6-ма русенци диагностицирани с предсърдно мъждене.

Над 300 души се прегледаха вчера в Русе на открито в Световния ден за борба с хипертонията. Кампанията предизвика много голям интерес в дунавския град, където безплатно беше измерено кръвното налягане, теглото на желаещите, а 6 души бяха диагностицирани с предсърдно мъждене (ПМ) с портативните швейцарски апарати. Само един от тези 6-ма човека със сигурност е знаел, че е с ПМ, а останалите 5 дори не са подозирали. Откритите проблеми са на хора на средна възраст. Организаторите на кампанията споделят, че тази година наблюдават засилен интерес от по-младите хора. Това е много положително, защото показва, че младите проявяват грижа за здравето си, но от друга страна това показва и една тенденция на снижаване на възрастта при сърдечно – съдовите проблеми, казва Йовка Мечкарова, регионален мениджър на Microlife.
Какво представлява предсърдното мъждене? Това е най-честата аритмия, която е причина за хоспитализация и нарушено качество на живот. Счита се, че 2,3 милиона в Северна Америка и 4,5 милиона души в Европейския съюз имат предсърдно мъждене. През последните 20 години хоспитализацията за ПМ е нараснала с 66% поради застаряването на населението и нарастващия относителен дял на сърдечно-съдовите заболявания. При предсърдното мъждене има абсолютна аритмия. Предсърдията и камерите се съкращават с различна честота. Честотата на камерните съкращения зависи от проводимостта на предсърдно-камерния възел. При предсърдното мъждене често срещано явление е пулсовият дефицит (реалната сърдечна честота не отговаря на пулсовата честота).
Какво причинява предсърдното мъждене е другият важен въпрос. Една от причините е намаляването с годините на еластичността на тъканите, изграждащи сърцето. Има и редица други рискови фактори – високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, промени в клапния апарат. Друга причина е стандартът и начинът ни на живот.
Апаратът ВР А200 Afib на Microlife е от най-висок клас и измерва артериалното кръвно налягане с точност, разполага с уникална в света технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Предназначен е за скрининг в домашни условия. Едно – единствено лечебно заведение в цялата страна разполага с този апарат и това е Александровска болница.
Сред болните от захарен диабет се срещат 2-3 пъти повече хипертоници в сравнение с тези, които имат нормална въглехидратна обмяна, отчитат медиците. При това в рисковата група влизат не само болните с диабет I тип, но и тези, които лекуват по-леки форми на диабет с таблетки. Кардиолозите смятат, че при диабет страда сърдечносъдовата система, защото захарната болест сама по себе си, и особено в съчетание с артериалната хипертония, ускорява увреждането на сърдечния мускул, коронарните, големите и малките артерии, както и кръвоносните съдове на главния мозък и бъбреците. Затова те препоръчват на диабетиците строго да следят показателите на кръвното си налягане и навреме да вземат мерки.
СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души, а проучванията сочат, че след 10-15 години диабетно болните ще нарастнат до 1 милион. Още по-страшно е, че възрастовата граница намалява.

Общо
6-ма русенци диагностицирани с предсърдно мъждене
Заглавие
6-ма русенци диагностицирани с предсърдно мъждене
Описание
Над 300 души се прегледаха вчера в Русе на открито в Световния ден за борба с хипертонията.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker