Новини

7 нови реанимобила по ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 – 2020 за 2 години са получили в областта

От миналата година досега в област Русе са получени 7 нови реанимобила по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 година. 3 от тях се използват от Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, 2  са за филиала в Бяла и по един за филиалите във Ветово и Сливо поле. През следващата година в областта се очакват още няколко линейки. Това стана ясно от проведено онлайн информационно събитие, посветено на напредъка по споменатата оперативна програма, в което участваха и експерти от Областна администрация Русе. В момента за региона във всеки един момент на спешните повиквания са в готовност да отреагират 25 линейки.

Благодарение на „Региони в растеж“ във всички четири амбулатории на филиалите на спешна медицинска помощ от областта, а именно в Бяла, Две могили, Ветово и Сливо поле е получена и напълно нова апаратура, която да е в помощ на спешните медици. Става дума най-вече за ЕКГ-апарати, дефибрилатори и други медицински пособия, които могат да спасят човешки живот. Това беше допълнително пояснено от директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе д-р Иванка Маринова.

На национално ниво са купени и предоставени на Центровете за спешна медицинска помощ в страната 240 нови линейки. До края на годината се очаква да бъдат доставени още 20 специализирани автомобила, а през следващата година ще бъдат  разпределени още 140 нови линейки. В ход е процедура по обществена поръчка за купуване и на 42 високопроходими реанимационни автомобила за труднодостъпните райони. По думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пълното обновяване на автопарка е част от големия проект за модернизиране на спешната помощ в страната, който се финансира от ОПРР със 164 млн. лв. Той предвижда и основен ремонт и преоборудване на 237 обекта, разположени в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ и 180 филиала към тях в цялата страна. Сред сградите, които ще бъдат ремонтирани са и тези на Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, както и на филиалите в региона. През този месец в цялата страна започват и доставките на немедицинска апаратура, която включва бактерицидни лампи за осветяване при интервенция, реанимационни легла, кушетки и др. Предстои и сключване на договор за над 14 000 единици офис оборудване за центровете на спешната медицинска помощ и спешните отделения.

При представянето на отчета по програмата беше отбелязано , че към днешна дата от ОПРР в Северозападна България се влагат 325 млн. лв. Близо 356 млн. лв. са инвестициите по програмата в общините от Северен централен район, а над 364 млн. лв. се инвестират в населените места от Североизточен район. В Югоизточен район се изпълняват 111 договора за 364 млн. лв. В Южен централен район договорите са 154 на стойност 512 млн. лв. В Югозападния район се инвестират близо 555 млн. лв., 66% от които са за подобряване на градската среда и за модерен обществен транспорт.

Освен това над 96% от ресурса на ОПРР или 2,91 млрд. лв. са договорените средства по одобрените проекти към днешна дата. Над 1,8 млрд. лв. са изплатените средства към различните бенефициенти, а 1,217 млрд. лв. са потвърдени и възстановени на страната ни от Европейската комисия. От одобрените към момента 714 проекта, половината са успешно приключени и отчетени. С финансовия ресурс по програмата са рехабилитирани и 370 км републикански пътища от втори и трети клас в България.

Общо
7 нови реанимобила по ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 – 2020 за 2 години са получили в областта
Заглавие
7 нови реанимобила по ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 – 2020 за 2 години са получили в областта
Описание
На национално ниво са купени и предоставени на Центровете за спешна медицинска помощ в страната 240 нови линейки.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker