Новини

70 % от децата до 6 години са с кариеси

Скрининг сред 21 160 деца показва, че оралното здраве на младите български е силно занемарено

 

Над 70 на сто от децата до 6 години у нас са с кариеси, а засегнатите временни зъби при тях най-често са 3 или 4.
Над 70 на сто от децата до 6 години у нас са с кариеси, а засегнатите временни зъби при тях най-често са 3 или 4.

Оралното здраве на българските деца никак не е добро. Това е заключението на експерти по дентална медицина по повод на голямо скринингово проучване, обхванало 21 160 деца от всички региони и типове населени места. Изследването е осъществено от лекари от факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна. Резултатите от него са представени на Националния годишен форум на Българския зъболекарски съюз.
Над 70 на сто от децата до 6 години у нас са с кариеси, а засегнатите временни зъби при тях най-често са 3 или 4. При 12-годишните средно 3 постоянни зъба са с кариес, при 18-годишните те са двойно повече. Около 65 % от малчуганите и младите хора са със заболяване на венците или зъбозадържащия апарат. Тези данни са стряскащи, защото тези проблеми в детска възраст се задълбочават в по-късна възраст.
Сред групата на 35-44-годишните кариесите вече стигат до 17, като много от тях са нелекувани, а екстракциите в млада възраст са толкова чести, че страната ни е на едно от първите места в Европа в тази лоша класация. Тъжната нашенска статистика сочи още, че 13 % възрастните хора над 60 години или 250 000 българи са напълно обеззъбени. При 20 % напълно липсват зъбите от долната челюст, а при 17 % – от горната.
Причините за лошото дентално здраве на българите са много,но най-важната е, че у нас за зъболечение годишните разходи са десетки пъти по-ниски от тези в развитите страни. По време на форума стана ясно, че в Холандия например се падат по 175 евро годишно на човек за дентална помощ, като акцентът е върху профилактиката. За сравнение у нас на човек се подат едва по 7,48 евро или по 1,22 лева на месец.
Същевременно всеки лев, вложен в орална профилактика, спестява 20 лева бъдещи разходи за лечение, посочват експертите.

В Холандия например се падат по 175 евро годишно на човек за дентална помощ, като акцентът е върху профилактиката.
В Холандия например се падат по 175 евро годишно на човек за дентална помощ, като акцентът е върху профилактиката.

Макар че все още сме много далеко от европейските стандарти, от БЗС все пак отчитнат първите положителни резултати от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от нула до 18 години, чието начало е дадено през 2009 година. При 50 000 деца вече са сложени силани на първите постоянни дъвкателни зъби. Освен това образователните кампании сред учениците и родителите също дават резулатите, смятат зъболекарите, отбелязвайки повишения интерес към тематиката и известно повишаване на здравната култура на младите хора.
Анализът на прогрмата показва обаче значителни разлики в обхвата на програмата по региони.
Най-много деца са се възползвали от силанизирането в столицата, Перник, Варна, Пловдив и Пазарджик, а най-малко – в Плевен, Търговище, ловеч, Ямбол и Смолян. Освен в големите населени места профилактиката на детските зъби е реализирана и в малките населени места, което дава основание да се смята, че програмата има добър ефект. През 2014-а обаче проектът ще завърши, но денталните медици се надяват, че той ще остане добра основа, върху която могат да се реализират нови политики за подборяване на денталното здраве на населението. Дали ще има политическа воля за това, или нещата ще продължат да се движат по инерция? Този въпрос си задават мнозина хора със зъбни проблеми, които не могат да си поволят скъпото лечениие.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker