Новини

Баба Данче е щастлива с туризъм, йога и медитация

За разлика от повечето си връстници тя рядко посещава джипито си

Йорданка Петрова
Йорданка Петрова от 2003 година практикува Сахаджа йога и е член на Бялото братство.

На 78 години русенката Йорданка Петрова опровергава теорията за сърдитите и нещастни българи. „ Щастлива съм, здрава съм, чувствам се добре“- споделя тя и не обелва и дума за ниската пенсия, нито за високите цени на лекарствата или пък за липсата на направления за медицински специалисти.
Честно казано, това е така, защото за разлика от повечето си връстници баба Данче рядко посещава джипито си, защото няма нужда. А както разбираме, това е така, защото самата тя си лекар.
Как се лекува ли? Според мене преди всичко с движение, любопитство и с младежки дух. От дълги години, запалена туристка, и на тези години русенката не спира да ходи по планините. Разбира се, не като по времето, когато още е била на 60 години. Тогава бойната дама имала в актива си доста покорени върхове. Най-високите в актива й били румънския Молдовяно (Карпати), гръцкия Митикас в планината Олимп (2917 м.) и българския Мусала (два пъти го е покорила – през лятото и през зимата (2925,4м). Спомня си, че туризизмът й донесъл много награди и грамоти, но най-важното за нея е, че я е заредил с физическа енергия и силен дух. Затова и на 78 години продължава не се отказва от това предизвикателство, макар да подбира вече по-лесни и близки маршрути.
Ходенето по планините обаче не е единствената й страст, която я държи здрава и млада. Оказва се, че възрастната жена от 2003 година практикува Сахаджа йога и е член на Бялото братство. Трудно може да обясни философията на тези учения, но пък е категорична, че йогистката гимнастика и паневритмията действат добре на здравето й. Казва, че те я лекуват и поддъръжат мозъка й млад.
Любопитна подробност е, че срещам Йорданка Петрова не къде да е, а в русенската Регионална библиотека „Любен Каравелов“ след музикална медитация, водена от Албена Найденова, певица, музиковед и последовател на Сахаджа йога. Баба Данче е въодушевена и много развълнувана от току-що преживяното. Казва, че е трудно да го опише с думи, но ако трябва да го направи, ще каже, че се чувства като новородена.

Общо
Баба Данче е щастлива с туризъм, йога и медитация
Заглавие
Баба Данче е щастлива с туризъм, йога и медитация
Описание
За разлика от повечето си връстници тя рядко посещава джипито си.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker