Новини

След четвърт век стотици русенци отново посетиха обновената къща-музей на Баба Тонка

Сградата е напълно ремонтирана и укрепена, с богата експозиция

След четвърт век в Русе отвори врати обновената къща-музей на Баба Тонка
След четвърт век в Русе отвори врати обновената къща-музей на Баба Тонка

В деня на Освобождението на България – 3 март, беше официално открит, чаканият почти четвърт век музей на Баба Тонка в Русе. По време на официалната церемония пред къщата-музей, слово произнесе директорът на Историческия музей д-р Николай Ненов. Кметът Пламен Стоилов приветства всички присъстващи, като заяви, че за него е изключителна чест и привилегия, че с почитането на празника по случай възстановяването на българската държавност, се открива напълно реновираната къща-музей на именитата българка Тонка Обретенова. Г-н Стоилов допълни, че датата на откриването не е случайна, защото 3 март е ден на преклонение, ден, в който си спомняме за доблестта на народа, а Баба Тонка е символ на силата и свободолюбивия дух на българите, символ на вярата в светлото бъдеще на нашата родина.
В заключение, кметът каза, че се надява Музеят на Баба Тонка да се превърне в място за съхранение на миналото, за да можем всички заедно да го предадем на бъдещето поколение, защото няма нищо по важно от това да съумеем да опазим историята си – неизчерпаем източник на ценности, традиции и примери за подражание.
За 200-годишнината от рождението на Баба Тонка през 2012-та година бяха осигурени 230 000 лева и през ноември същата година ремонтът на къщата-музей започна. Заради срутване на една от стените обаче, дейностите бяха преустановени, тъй като се наложи изготвянето на нов проект.
Днес, чаканият от 1992 година музей, отвори врати. Сградата е напълно ремонтирана и укрепена. Експозицията е изложена в обновени помещения, като са поставени и интерактивни табла и монитори. Къщата-музей ще работи без почивен ден, от 9.30 до 18 часа. Входът за възрастни е 4 лева, а за деца – 1 лев.

Общо
След четвърт век стотици русенци посетиха обновената къща-музей на Баба Тонка
Заглавие
След четвърт век стотици русенци посетиха обновената къща-музей на Баба Тонка
Описание
В деня на Освобождението на България – 3 март, беше официално открит, чаканият почти четвърт век музей на Баба Тонка в Русе

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker