Новини

Възрастта на децата, които употребяват алкохол намалява

Близо 63% от учениците заявяват, че употребяват алкохол, като 8,33% от тях споделят, че консумират алкохол ежедневно

Ученици -алкохол
По данни на СЗО възрастта, от която децата започват да употребяват алкохол в последните години все повече намалява.

По данни на СЗО възрастта, от която децата започват да употребяват алкохол в последните години все повече намалява. В световен мащаб употребата на алкохол се смята за един от водещите причинители за множество заболявания, като освен зависимост, води след себе си редица психични, неврологични и соматични болестни състояния. Алкохолът влияе както на честотата, така и върху начина на протичане и изхода от заболяванията.
В тази връзка и по повод месеца на трезвеността РЗИ – Русе проведе анкетно проучване сред ученици, свързано с консумацията на алкохол във възрастовата група 14 -19 г. В проучването са взели участие ученици от СОУ „Йордан.Йовков”, ПГИУ „Елиас Канети”, ПГ по туризъм „Недка Лазарова”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”.
Младежите са отговорили на 12 въпроса, свързани с навиците при консумацията на алкохол и познанията за вредите, които нанася злоупотребата в дългосрочен план.
Според данните от проучването близо 63% от учениците заявяват, че употребяват алкохол, като 8,33% от тях споделят, че консумират спиртни напитки ежедневно. Предпочитаните сред младежите са концентрираните алкохолни напитки, като те са посочени от 33,3% от учениците между 14 и 19 години. На второ място са посочили – вино (25%), а cред учениците, употребяващи алкохол 37,5% са се напивали между 1 и 3 пъти през последните 12 месеца, 19,4% между 4 и 10 пъти, а повече от 10 пъти 12,5%.
На въпроса „Колко често консумирате алкохол?” близо 32% отговарят, че пият много рядко, 27,7%- посочват, че го правят няколко пъти месечно, 18,05%- веднъж седмично, 13,8%- няколко пъти през седмицата, а 8,33% пият всеки ден. За редовна консумация се приема, употреба на алкохол веднъж или повече пъти седмично.
Като тревожен се определя факта, че повече от 26% от участвалите в анкетата са опитали за пръв път алкохол преди да навършат 12 години, а половината от тях между 12 и 14 годишна възраст.
Попитани дали са запознати, че злоупотребата с алкохол причинява зависимост 70,43% отговарят утвърдително, 82,6% могат да направят разликата между пияно състояние и алкохолизъм, а 85,21% заявяват , че разбират какво е алкохолна интоксикация. Почти всички ученици (94,7%) са отбелязали, че са запознати с рисковете за здравето, свързани с прекалената консумация на алкохол.
Необходимо е да отбележим, че чувствителността на отделните лица към алкохол е различна. Увреждания могат да възникнат при малки дози, а да отсъстват при големи.
Прекомерната консумация на алкохол често води до престъпни прояви, насилие и рисково сексуално поведение.

Общо
Възрастта на децата, които употребяват алкохол намалява
Заглавие
Възрастта на децата, които употребяват алкохол намалява
Описание
Близо 63% от учениците заявяват, че употребяват алкохол, като 8,33% от тях споделят, че консумират алкохол ежедневно.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker