Новини

Антиспин кампания по повод 14 февруари

„ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество”

Антиспин кампания.
РЗИ-Русе стартира Антиспин кaмпaния пo пoвoд Дeня нa влюбeнитe – 14 фeвpyapи.

РЗИ-Русе стартира Антиспин кaмпaния пo пoвoд Дeня нa влюбeнитe – 14 фeвpyapи. Тазгодишното мото е „ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество”.
Целта e да се създадат условия за провокиране на мисленето сред още по-голяма аудитория и формиране на отношение към проблема ХИВ/СПИН сред младите хора, изработване модел на нерисково поведение сред подрастващите и създаване на условия за алтернативни дейности в свободното им време.
Партньори на кампанията са Община Русе, Сдружение „Център Динамика”, Сдружение ,,Здравеопазване и превенция на хора в риск”, БЧК, учебни заведения, МОЛ Русе, медии и други.
Глобалната програма на ООН за ХИВ/СПИН отчита, че от началото на епидемията около 78 милиона души са инфектирани с ХИВ, като 39 милиона от тях са починали от заболявания свързани със синдрома на придобита имунна недостатъчност. Само през 2013 г. по света 1.5 милиона души са починали от болести, свързани със СПИН. В световен мащаб новите случаи на ХИВ възлизат на 2.3 милиона, което представлява 33% спад в сравнение с броя на новорегистрираните с инфекцията 3.4 милиона дущи през 2001 г.
Въпреки обнадеждаващата статистика, тридесет и две години след откриването на вируса на човешкия имунодефицит няма част от света, която да не е засегната от болестта. Обаче благодарение на усилията на правителствата и неправителствени организации днес много повече хора живеещи с ХИВ, имат достъп до животоспасяващата антиретровирусна терапия. През 2013 г. близо 12.9 милиона души са имали достъп до АРВ терапия, при 8.1 милиона от тях терапията е осигурена от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Като дял те представляват 37% от всички хора, живеещи с ХИВ. С 33% е намяляла смъртността сред хората, развили СПИН, в сравнение с пика през 2005 г.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 25 ноември 2015 г. са открити нови 204 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната официално са общо -2 247 лица.
Запазва се тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените. Регистрирани са 174 мъже и 30 жени.
Целеви групи на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” са:
• Инжекционно употребяващи наркотици (ИУН);
• Мъже, които правят секс с мъже (MСM);
• Млади хора от ромски произход, изложени на най-голям риск (инжекционно употребяващи наркотици, мъже, които правят секс с мъже, проституиращи, лица изтърпели наказание лишаване от свобода и мобилни хора) (15-25 год);
• Лица, лишени от свобода;
• Проституиращи мъже и жени;
• Млади хора, изложени на риск (15-24 год);
• Хора, живеещи с ХИВ/СПИН.
Основни дейности сред целевите групи са работа на терен; обмен на игли и спринцовки; разпространение на презервативи, лубриканти и здравно-образователни материали; консултиране за ХИВ и други сексуално предавани инфекции (СПИ) и придържане към безопасно сексуално и инжекционно поведение; анонимно и безплатно изследване за ХИВ, хепатит В и С и сифилис; прегледи за диагностика и лечение на СПИ; водене на случаи за лицата в най-висок риск за ХИВ/СПИ; обучение на обучители на равни; обучение на връстници от връстници и кампанийни дейности за превенция на ХИВ и стратегии за намаляване на стигмата и дискриминацията.

Общо
Антиспин кампания по повод 14 февруари
Заглавие
Антиспин кампания по повод 14 февруари
Описание
„ХИВ не се предава от прегръдка и целувка. Предава се от невежество”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker