НовиниХранене и спорт

Анелия Нунева: Масовият спорт трябва да е като миенето на зъбите

В Америка не успях да намеря себе си, все си мислех за България, казва известната лекоатлетка

Анелия Нунева
Анелия Нунева

Наскоро Анелия Нунева – многократен носител на медали от европейски и световни първенства в спринтовите дисциплини, беше удостоена с награда за лидерски функции в леката атлетика.

Българската спринтьорка, която е била водач в световната ранглиста на 100 метра, през последните години дейно участва във възраждането на Царицата в Русе. Тя получи наградата си за Лидер в женската атлетика от Европейската атлетика (ЕА) лично от вицепрезидента на ЕА Жан Грасия в София.

В един разговор на четири очи с първата българка, която получава прозвището „най-бързата бяла жена в света“ или „бялата негърка“.

Г-жо Нунева, каква емоция предизвиква наградата, която получихте за лидерски функции в леката атлетика?

– Гордост. На първо място гордост. Сега се вълнувам много повече, отколкото, когато съм получавала медали от европейски първенства.  Благодарение на цялата русенска спортна общественост успяхме да възродим забравения турнир „Младост”. Затова тази награда е за моя екип, за цялата русенска общественост, за леката атлетика, за България.

Анелия Нунева получи наградата си за Лидер в женската атлетика от Европейската атлетика лично от вицепрезидента на ЕА Жан Грасия в София
Анелия Нунева получи наградата си за Лидер в женската атлетика от Европейската атлетика лично от вицепрезидента на ЕА Жан Грасия в София

Отличието се връчва за трети път на българка…

– В интерес на истината много се изненадах, защото не знаех, че има такава награда. После научих от мъжа ми, че миналата година е била връчена на Светла Димитрова. Аз съм щастлива, че успяхме да организираме на ниво турнира „Младост”, на който 1992-а година му беше последното издание. Сега го направихме до 16 години и ще работим активно, защото няма други такива международни състезания в България за по-малките. Първото издание на турнира бе, когато Бойко Борисов откри пистата. Тогава състезателите бяха само от Русе. Миналата година събрахме 60 чужденци, общо 350 участника, което не е никак малко, но тази година сме с много по-големи очаквания. Състезанието е включено в международния календар, изпратили сме покани до участници от побратимени на Русе градове. Искаме да заинтригуваме все повече деца, а и имаме много спонсори… Като се хвана да правя нещо, го правя както трябва /смее се/.

Една сбъдната мечта ли е „Младост” за Вас?

– Да, аз съм участвала на този турнир и не съм влизала на финал. Но тогава в 10-и клас, не бях добра, развих се след 18-годишна възраст. Беше много силно състезание на времето.

Анелия Нунева
Анелия Нунева

Ако не беше новата писта, щяхте ли да възстановите турнира с Евгени Игнатов?

– Не. Категорично. Пистата дава енергия да работиш. Очакваме и подгряващата писта да бъде готова, тогава вече ще организираме състезания на по-високо ниво.

Обичат ли Ви хората до днес, помнят ли Вашите успехи?

– Знаете ли, след като се отказах от активна състезателна дейност, като че ли тогава разбрах какво съм направила в спорта. Самите хора, познати и непознати, по улиците ме спираха, радваха ми се… Тогава осъзнах, че съм много известна. Докато съм тренирала просто съм нямала никакво време лично за себе си, изобщо не съм мислела, че съм нещо голямо в леката атлетика. Чувствам голяма благодарност и гордост. Казвам си – боже наистина съм постигнала нещо…

Важен ли е масовият спорт, за да израснат новите лидери в леката атлетика?

– Важен е. Не само за леката атлетика, важен е за здравето, за нацията. Трябва да е като че ли си миеш зъбите, толкова масово да се възроди спорта. Самият турнир „Младост” е точно, за да възродим традициите и да създадем навик у децата да се занимават активно с лека атлетика. Не между другото, а активно. Когато участват в среда на конкуренция с други по-добри атлети, можем да ги активираме да се занимават и всекидневно с лека атлетика. И така след време да излезе новият Христо Марков, една Анелия Нунева, един Евгени Игнатов…Защо не?

През 2012-а година Пламен Нунев награди олимпийският ни шампион Христо Марков
През 2012-а година Пламен Нунев награди олимпийският ни шампион от Сеул 88 – Христо Марков

Вашият брат, Пламен Нунев, подкрепя ли Ви в тези начинания?

– На 100%. С него имаме много силна връзка. И още преди години, докато беше шеф на полицията, винаги ми е помагал. На моите известни приятели-спортисти, на всички се е отзовавал да помогне.

Анелия Нунева вече не мисли ли за Америка? Доста време прекарахте там…

– 8 години живях в Америка. От две години съм постоянно в България. Там не можах да намеря себе си. Въпреки че семейството ми е зад Океана, винаги мислех за България… Сега приемам нормално нещата, мога да се върна там, чувствам се като гражданка на света. Вече съм много по-добре и тук, и там.

Какво искате да Ви се случи занапред?

– Аз съм по-скромна с мечтите. Първо здраве да има и да помагам. Не само в спорта, аз помагам на всички.

А внуци?

– Рано ми е още. Аз се чувствам млада /смее се/.

Въпросите зададе Мария Иванова

Снимки: Емил Кьостебеков и Личен архив

Общо
Анелия Нунева: Масовият спорт трябва да е като миенето на зъбите
Заглавие
Анелия Нунева: Масовият спорт трябва да е като миенето на зъбите
Описание
Анелия Нунева – многократен носител на медали в спринтовите дисциплини, беше удостоена с награда за лидерски функции в леката атлетика
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker