МедицинатаНовини

Скъпа апаратура дари на десетки отделения у нас Силви Вартан

Силви Вартан
Силви Вартан

43 ултравиолетови инкубатора за интензивна фототерапия на новородени с жълтеница дари на България френската певица с български корен Силви Вартан. Ценната апаратура, наречена „сини лампи“, е предоставена на отделенията за новородени към болниците. Специалистите обясняват, че неонаталната жълтеница се появява, когато майката и плодът са с различен резус фактор или бебето е с незрял черен дроб.
Новородените се раждат с различна степен на жълтеница, но една част от тях имат нужда от фототерапия, за да не се стига до смяна на кръвта. Точно терапията с фотолампата е намалила до минимум тежките и опасни за бебетата кръвопреливания, извършвани ежедневно преди години.

Проф.д-р Емилия Христова, експерт към фондация "Силви Вартан за България" представи дарението
Проф.д-р Емилия Христова, експерт към фондация „Силви Вартан
за България“ представи дарението

Неонатолози уточняват, че преди време на ден са правели средно по шест кръвопреливания и то в продължение на няколко дни, за да овладеят жълтеницата. Сега с помощта на фотолампите, те са намалели до едно кръвопреливане на година, а самата процедура отнема няколко часа. Освен фотолампи за интензивна фототерапия на бебета с неонатална жълтеница, сърцатата френска певица от арменски произход, родом от Пловдив, е дарила на отделенията за новородени и камери за стерилен ламиниран поток. С тяхна помощ се стерилизират всички инфузионни разтвори за бебета което гарантира 100%-ово предотвратяването на вътреболнични инфекции. Тези дни и Неонатологичното отделение към Русенската многопрофилна болница получи от ценните апарати, които бяха връчени лично от представители на асоциацията „Силви Вартан за България“. Дарението в Русе е на стойност 50 000 евро.

Силви Вартан помага на България от 1991 година, когато е създадена организацията й. В началото французойката предоставя храни, лекарства и дрехи за неонатологичните отделения, а по-късно се ориентира към даряването на медицинска апаратура за новородени. Ежегодно Силви Вартан предоставя за нуждите на детското здравеопазване в България  и сумата от 20 000 долара.

Валентина Караджова

Общо
Скъпа апаратура дари на десетки отделения у нас Силви Вартан
Заглавие
Скъпа апаратура дари на десетки отделения у нас Силви Вартан
Описание
43 ултравиолетови инкубатора за интензивна фототерапия на новородени с жълтеница дари на България френската певица с български корен Силви Вартан
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker