Новини

Аронията – храна за здраве и дълголетие

Растението е отлично средство за детокс и повишаване на имунитета

В малките тъмносини плодове се съдържат във висока концентрация многообразни биологично активни вещества.
Аронията е храна, която може да компенсира дефицита на витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини при широко разпространеното в наши дни некачествено и небалансирано хранене.

Още Хипократ е знаел, че храната може да бъде лекарство, а аронията е един от тези плодове, които в най-голяма степен оказват благотворно влияние върху здравето на нашия организъм. Днес тя се предлага в различни полезни варианти: от пресни плодове, сокове, на прах до оцет. Във всичките си форми, когато те са добити по биологичен и щадящ начин, този уникален плод запазва лечебните си свойства.
Благоприятното въздействие на аронията
В малките тъмносини плодове се съдържат във висока концентрация многообразни биологично активни вещества. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни вещества, които са незаменими антиоксиданти. В сравнение с гроздето и грейпфрута в аронията тяхното количество е 5 пъти по-голямо. Още през 50-те години на миналия век руски учени поставят аронията на първо място сред поливитаминозните плодове и я включват в състава на космическите храни. В плодовете на това растение има витамини P,A,B1,B2,B3,B5,B6,B9,C,E,K,B17, както минерали калий, калций, фосфор, магнезий, желязо. Йодът и манганът са с висока концентрация. Растението доставя на организма в достатъчно количество незаменими аминокиселини, като аргинин, лизин, хистидин, треонин.
Комплексът от тези полезни вещества има силно въздействие върху клетъчния обмен в човешкия организъм. Аронията е храна, която може да компенсира дефицита на витамини, минерали, микроелементи, аминокиселини при широко разпространеното в наши дни некачествено и небалансирано хранене. Безспорно е доказано, че това растение нормализира обмяната на веществата, като подобрява мастно-въглехидратния метаболизъм, спомага синтеза на протеини. То усилва производството на кръв, стимулира възстановяването на мускулите, укрепва функциите на черния дроб и на бъбреците. Има мощно антиоксидантно въздействие, предпазва клетките от оксидативния стрес и забавя стареенето им. Изключително добре въздейства върху сърдечно-съдовата система, помага за възстановяване след инсулт и инфаркт. Препоръчва се при еректилна дисфункция. Аронията неутрализира радиоактивните вещества и тежките метали в организма. Много изследвания са доказали благоприятното й въздействие при преддиабетно и диабетно състояние, хормонални нарушения, остеопороза, артрити, артроза, подагра и др.
Един от най-важните ефекти на аронията е детоксикацията.
Ако желаете да изчистите организма от вредните вещества, натрупани от метаболизма, както и от употреба на алкохол, цигари или при работа във вредна среда, аронията е отлично средство. За целта можете да използвате сок от плодовете, прах от сушени плодове или пък оцет от арония. Във всички случаи продуктите трябва да са получени чрез технология, която запазва в най-голяма степен полезните вещества на растението. Сокът например трябва да е получен от пресни добре узрели плодове чрез студено пресоване.
Ако нямате сериозни оплаквания и целта ви е профилактика, е достатъчно един път на ден да приемате по 50-60 мл заедно с вода, фреш или кисело мляко. Когато става дума за деца, дозата е 20-30 мл на ден. Най-добре е сокът да се приема поне 15 минути преди хранене.
За предпазване на грип и други инфекциозни заболявания, в случаите, когато човек работи в йонизирана среда или с потенциално токсични продукти, както и за лица над 55 години най-добре е да се приемат 3 пъти на ден по 50 мл сок в продължение на 60 дни.
При различни сериозни заболявания аронията може да бъде от голяма полза, но приемът й е добре да се консултира с лекар, за да се избегне рискът при комбинирането с някои видове медикаменти. Един от ефектите на аронията е, че понижава кръвното налягане. Затова пациенти с хипертония, които приемат лекарства, задължително трябва да уточнят дозата с лекуващия си лекар.
Детоксикиращите свойства на аронията я правят отлично средство за пациенти, които са на химио- и лъче-терапия. Сокът и аронията на прах помагат на организма да се изчисти от вредните вещества и стимулира имунитета, много важен за възстановяването на онкоболните.
При хиперфункция на щитовидната жлеза се препоръчва сок и оцет от арония. При хипофункция – прах от арония.
Няколко рецепти за здраве и дълголетие
Прахът от арония може да се консумира с кисело мляко. За най-добър ефект е препоръчително 10 гр. прах да се накисне от вечерта в млякото и да се яде сутринта. По този начин лактобацилус бактериите в млякото се подхранват с аронията и очистителният ефект е по-голям. Разбира се, прах от арония може да се добавя към различни смутита, да се разтваря в натурални сокове или да се използва при приготвяне на сладкиши.
Една широкоизвестна рецепта за добро храносмилане е сутрин на гладно да се пие топла вода с лимон. Отличен ефект има, ако замените лимона с 1 супена лъжица оцет от арония, добавите супена лъжица мед и настърган пресен джинджифил.
За повишаване на имунитета, при вирусни заболявания, лечение на гъбички и за общ тонус сутрин можете да пиете и следната напитка: чаша топла вода, 1 супена лъжица оцет от арония, 2 чаени лъжички цветен прашец и 15-20 капки спиртен разтвор прополис. Курсът продължава 2 седмици, почива се месец, след което курсът се повтаря.
Споменатите рецепти ще ви осигурят здраве и дълголетие.

Общо
Аронията – храна за здраве и дълголетие
Заглавие
Аронията – храна за здраве и дълголетие
Описание
Растението е отлично средство за детокс и повишаване на имунитета.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker