Новини

Аспирин – предпазва от някои видове рак

Малко известен факт е обаче този, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин е била използвана още в Античността

Аспирин - предпазва от рак.
Ново проучване, публикувано в четвъртък, e достигнало до заключението, че редовното приемане на аспирин в малки дози, е свързано с по-малък риск от развитие на рак.

Досега знаехме, че препоръката е да се взимат малки (до 100 мг) дози ацетилсалицилова киселина веднъж дневно за профилактика на сърдечни и сърдечносъдови заболявания, особено при жени. Ново проучване, публикувано в четвъртък, e достигнало до заключението, че редовното приемане на аспирин в малки дози, е свързано с по-малък риск от развитие на рак.
Малко известен факт е обаче този, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин е била използвана още в Античността. В Древна Гърция Хипократ е извличал тази киселина от върбова кора и я е ползвал срещу главоболие и температура. Преди това сведения за използването на стрита кора от бяла върба има и от Древния Шумер и Египет.
В изследването, публикувано в „Журналът на американската медицинска асоциация“ в раздел Онкология, учените проследили връзката между аспирина и рака при около 136 000 души. Мъжете и жените, които взели участие в анализа били част от Здравно проучване на сестрите и здравните специалисти, проследяващо техните данни събирани в продължение на 32 години.
Изследователите установили, че редовното приемане на аспирин – два пъти седмично или повече – в продължение на най-малко шест години било свързано с 19% по-малък риск за развитие на ракови заболявания на дебелото черво и ректума, а с 15% по-малък бил риска за развитие на рак на стомашно-чревния тракт и с 3% по-нисък риск за рак като цяло. Те не виждат връзката между редовната употреба на аспирин и намаляването на риска за някои видове рак, включително рак на гърдата, простатата и белия дроб.
Ползите за стомашно-чревния рак изглежда се проявяват дори и с по-ниска доза аспирин, като се започне с половин стандартна таблетка аспирин седмично. Все още не е ясно защо ефектът е толкова силен върху раковите заболявания в областта на стомашно-чревния тракт. Но авторите предполагат, че аспиринът може би работи по начин, който е от решаващо значение за борбата с ранното производство на тумори. Редовният прием на аспирин може да предотврати навсякъде от 8-17% от колоректален рак при хората на възраст над 50, обобщават авторите.
Въпреки това, други изследвания показват, че ежедневно приемане на аспирин носи със себе си риск от вътрешно кървене. Няма достатъчно доказателства, че рисковете надвишават ползите, когато става въпрос за предотвратяване на първите сърдечни пристъпи и инсулт. Хората трябва да преценят най-новите данни с техните лични лекари.

Общо
Аспирин – предпазва от някои видове рак
Заглавие
Аспирин – предпазва от някои видове рак
Описание
Малко известен факт е обаче този, че ацетилсалициловата киселина, позната днес като аспирин е била използвана още в Античността.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker