МедицинатаНовини

Атанас Атанасов: Жените да не се качват на токчета по-високи от 4 см.

Индивидуалните стелки решават проблеми с неизлекувани години наред болежки

IMG_4384
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов е ортопедичен техник. В продължение на 8 години той работи във фирма за изработване на ортопедични средства. Натрупал е сериозен опит от дългогодишното си сътрудничество с физиотерапевти и травматолози. Преминал е и професионално обучение за ортопедичен техник в Стара Загора.

През месец май, тази година, той създава първата в Русе медико-техническа лаборатория, която се намира в сутерена на КОЦ-Русе /Онкодиспансера/ на ул. „Независимост” 2.

Лабораторията работи от 9 до 18 часа, а телефонът за връзка е 0895 580 598.

С Атанас Атанасов разговаряме за индивидуалните ортопедични стелки, които се изработват в лабораторията. На кого и защо са необходими, както и как понякога от проблеми с ходилата, получаваме болки в кръста или в коленете. Само за читателите на „Здраве да е!” Атанас Атанасов дава съвети за неуморни и здрави крака.

Г-н Атанасов, защо са ни необходими ортопедични стелки за обувки?

– Специално изработените индивидуални ортопедични стелки дават възможност на ходилото да заеме своето правилно анатомично положение и всички нарушения да бъдат елиминирани. Основната цел при употребата им е да подобри функционирането на краката, да намали болката и да предпази от бъдещи наранявания.

Носенето на такива индивидуални стелки не само облекчава болката, но предотвратява нейната поява отново и предпазва от по-нататъшно спадане на свода. Стелките осигуряват комфорт при ходене, тичане, скачане, т.е. при всякакъв вид физическа активност. Това е един модерен ефективен метод за лечение и корекция на придобити и вродени деформации на стъпалата.

Препоръчват се на хора с болки в коленете и гърба, както и при  страдащи от болки в ходилата. Подходящи са за хора с артрит, при ортопедични заболявания и деформации на ходилото и при хора страдащи от диабет.

Диабетът често води до невропатия или увреждане на нерв в ходилата. Това може да доведе до чувството за загуба на усещания, оставяйки пациента без възможността да  чувства болка, топлина и студ,  което също може да доведе до стрес и натоварване на други части на тялото.
Освен това използването им  може да помогне на някои хора да избегнат необходимостта от операция или да удължат времето до нея.
– Това означава ли, че са само за хора с проблеми?

IMG_4394
На място се взема мярката за стелки

– Не, разбира се. Стелките се препоръчват и за здрави хора. Много успешно се използват например от пациенти с наднормено тегло, при спортисти, при хора с професии, свързани с продължително стоене прав, както и при тези които искат максимален комфорт /смее се/. Много хора използват индивидуални ортопедични стелки в обувките и маратонките си именно, за да поемат и разпределят шока, като същевременно осигуряват освобождаване от ежедневния стрес и нараняване.
– Какви видове стелки правите тук в лабораторията?
– Различните видове  стелки  се изработват в зависимост от нуждите на конкретния клиент, начина му на живот и неговото ниво на физическа активност. Те са направени с комфортни материали и могат да бъдат проектирани така, че да се поберат в голямо разнообразие от обувки.
– И как става това?
За изработването на стелките, използваме шаблон от ходилата, който се получава чрез снемане на индивидуален отпечатък в ортопедична пяна. Следващата стъпка е изработването на позитив, върху който се нанасят необходимите индивидуални корекции. След което стелките се оформят до завършеният им вид от ортопедичен техник.
– Въпреки че ще са направени точно за нашия крак има ли опасност носенето на стелки да е неудобно?
– Повечето хора веднага започват да усещат удобство и комфорт, когато сложат новите индивидуални ортопедични стелки, докато други имат нужда от време за адаптация на ходилата . В началото трябва да ги носите толкова време, колкото ви е удобно. Ако Ви притесняват, махнете ги, сложете ги отново по-късно. Увеличавайте времето за носене, докато не ги почувствате по-удобни.

IMG_4396
Шаблонът

След 2-3 седмици би трябвало да се чувствате съвсем комфортно и да носите стелките при всички дейности.

А кога е препоръчително носенето на индивидуални ортопедични стелки от деца?

– Добре е първо да се направи консулт със специалист ортопед за да се определи дали има някакъв проблем в ходилата. А това ,което аз бих казал е че от деня, в който са родени  всички деца имат плоски ходила. С възрастта,  сводовете им  започват да се оформят. Въпреки това, при някои от тях ходилата остават плоски  или с много ниски сводове. Важно е да се отбележи, че височината на надлъжните сводове не е всъщност основният проблем при  децата. По-важно е да се определи дали те страдат от прекомерна пронация (подвижни  навътре  глезени). Това състояние не е трудно за диагностиране. Ако се спусне една въображаема линия от върха на медиалния малеол надолу (кокалчето на глезена) и линията завършва далеч от петата (виж примера в дясно), позицията на краката  имат нужда от корекция.

Това състояние кара детето да развие анормална походка. В ранна възраст тези деца не могат да страдат от болка в сводовете, но по-късно те са склонни да развият болка в петата, в коляното ,обща болка на надлъжния свод, болка в глезена  или болки в краката.

Подравнявайки  краката и глезените на детето в началото на деня чрез индивидуалните ортопедични стелки много биомеханични оплаквания могат да бъдат предотвратени.

Аз лично бих посъветвал родителите в никакъв случай да не купуват на децата си обувки, които да им стават и следващата година т.е. с един номер по-големи. Това кара малчуганите да стъпват неправилно само и само да се почувстват по-комфортно в големите си обувки. Разбира се и обратният вариант, да носят миналогодишните обувки, които леко им стискат, не трябва да се допуска.

Най-добре е за децата с плоскостъпие  вкъщи да не ходят с чехли, а по чорапи, за да се оформят мускулите на ходилата им. Твърдата подметка не позволява на мускула да бъде трениран. А лятото – най-добрата тренировка за здрави ходила е да ходим боси по пясъка.

А какви съвети можете да дадете на възрастните?

– Ако искат да имат здрави и хубави крака и ходила, дамите не трябва да носят ежедневна обувка с по-висок ток от 4 см. Иначе ще си причинят мазоли, спадане на напречния свод и натоварване на предната част на ходилото. А неправилното натоварване води до различни проблеми…

Мъжете и жените, които страдат от разширени вени е добре да носят индивидуално изработени ортопедични стелки. Така кръвообращението става по-добро и краката се изморяват по-бавно.

 Въпросите зададе Мария Иванова

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker