Новини

Автоимунни заболявания: Когато тялото се бори срещу себе си

Когато имунната система започне да атакува сама себе си, започват смущенията. Съществуват около 80 000 различни автоимунни нарушения, вариращи по тежест. Имунната система попада в спектър с много ниско с функциониране до прекалено активна. Когато тя е дефицитна, тялото не е в състояние да предотврати различните инфекции. Когато имунната система е хиперактивна, тялото започва да атакува и уврежда собствените си тъкани.  Имунната система има за цел да се бори с инфекциите, но при автоимунно заболяване тялото започва да произвежда антитела.

Лекарите не знаят първопричината за автоимунните заболявания. Най-честите симптоми включват умора, болки в мускулите, косопад и кожни обриви. Кога ще се обостри дадено състояние не е ясно. Жените се разболяват по – често от  мъжете. Заболяването обикновено започва в детството и тийнейджърските години. Много видове са фамилно обусловени  като множествена склероза и лупус. Изследователите смятат, че факторите на околната среда могат да са причина, тъй като честотата на тези заболявания нараства. Приемането на храни с високо съдържание на мазнини, захар и преработени храни също предизвиква хаос върху имунната система.

Някои от тези състояния са по-често срещани от други или термини, за които сте чували преди. Ревматоидният артрит възниква, когато тялото произвежда антитела, които атакуват ставите. Това причинява болка, възпаление и подуване на зоните на ставата. Множествената склероза се развива, когато имунната система атакува нервните клетки. Мускулните спазми са често срещан симптом. Синдромът на възпалените черва (IBS) се появява, когато имунната система започне да атакува лигавицата на червата. В резултат на това движенията на червата могат да станат неконтролируеми, може да се появи диария, както и ректално кървене. Диабет тип I също е автоимунно състояние, което възниква, когато антителата атакуват клетките, които произвеждат инсулин в панкреаса. Заболяванията на щитовидната жлеза също са в автоимунния клас. Болестта на Грейв, известна още като хипертиреоидизъм, е когато антителата произвеждат излишно количество от хормона на щитовидната жлеза. Хашимото има обратен ефект, който се случва, когато антителата унищожават клетките, които произвеждат хормона на щитовидната жлеза. Лупус е, когато антителата атакуват различни тъкани в тялото, като белите дробове, ставите и бъбреците.

Много от симптомите се припокриват, така че диагнозата може да бъде трудна, както и лечението. Кръвното изследване е най-информативното средство. Идеята е да се потисне свръхактивната имунна система. Животът с автоимунно заболяване може да бъде изтощителен, така че  практикувайте самолечение и самоконтрол и направете всичко възможно, за да  поддържате себе си в най – добро здраве по всяко време.  

Общо
Автоимунни заболявания: Когато тялото се бори срещу себе си
Заглавие
Автоимунни заболявания: Когато тялото се бори срещу себе си
Описание
Съществуват около 80 000 различни автоимунни нарушения, вариращи по тежест.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker