Новини

БАБХ предупреждава за опасна хранителна добавка за отслабване

Веществото сибутрамин наподобява амфетамин и е опасно за здравето, особено на сърдечно болните

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреди за опасна хранителна добавка за отслабване„Clinic K Clinical weight-loss formula”, като уточни, че към момента няма данни за наличието ѝ в България.

Хранителната добавка съдържа веществото сибутрамин, което е забранено за влагане в такива препарати и е потенциално опасно за здравето на потребителите. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

Продуктът се разпространява чрез електронна търговия и социални медийни платформи, като хранителна добавка за отслабване и може да бъде закупена от други страни, поради което БАБХ апелира гражданите за изострено внимание при покупката на подобни продукти през интернет. В някои сайтове за електронна търговия на хранителни добавки сибутрамин хидрохлорид се рекламира като изключително ефективно средство за намаляване на апетита и за повишаване на метаболизма с до 30 %, което се дължало на способността му да  активира бета-3 рецепторите на мастните клетки. По тази причина той се е използвал за лечение на затлъстяване.

Всъщност сибутраминът е производен на амфетамините. По тази причина в ЕС е забранена употребата му от 2010 г., след като Европейската агенция по лекарствените средства публикува резултатите от изследване на рисковете, които се оказват особено големи за хората със сърдечно-съдови заболявания.

От БАБХ предупреждават, че при съмнение за наличие на въпросното вещество гражданите могат да подават сигнали към Агенцията на горещия телефон 0700 122 99 или през онлайн платформата на сайта. БАБХ продължава да следи за появата на опасната хранителна добавка на територията на страната. 

Общо
БАБХ предупреждава за опасна хранителна добавка за отслабване
Заглавие
БАБХ предупреждава за опасна хранителна добавка за отслабване
Описание
Веществото сибутрамин наподобява амфетамин и е опасно за здравето, особено на сърдечно болните.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker