Новини

Най-хубавото място за живеене e светът без дрога

Рязко се снижава възрастта на първия опит на употреба на наркотици

Най-хубавото място за живеене e светът без дрога, под това мото премина Международният ден за борба с наркоманиите.
Най-хубавото място за живеене e светът без дрога, под това мото премина Международният ден за борба с наркоманиите.

„Най-хубавото място за живеене e светът без дрога!”. Под това мото премина тазгодишния Международен ден за борба с наркоманиите.
Всяка година на 26 юни се отбелязва Световния ден за борба с наркоманиите. На този ден хората по света изразяват активната си позиция и съпричастност в борбата с наркотиците. Милиони млади хора и техните семейства живеят с този проблем. Проблемът е, че рязко се снижава възрастта на първия опит на употреба на наркотици. Този факт, заедно с лесната достъпност и ниската им цена в България буди особена тревога. Наркотиците са едно от най-големите предизвикателства на нашето време.
Международният ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика се отбелязва от 1988 г. с резолюция на Общото събрание на ООН, приета на 7 декември 1987 г. Денят се отбелязва и в България от 1988 година.
Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броя на младите хора попаднали в “лапите” на наркотиците. Една от най-разпространените причини за това се явява недостатъчната информираност по отношение вредното им въздействие върху здравето, както и липсата на информирана готовност за вземане на правилни решения.
Наркотиците са субстанции, които влияят на обменните процеси на организма, върху настроенията, чувствата и възприятията, като към тях се развива зависимост. Всички наркотици правят човека различен и зависим.
Младите хора показват значителна толерантност към употребата на различните ПАВ, особено легалните.Основните причини за употребата на наркотични вещества от млади хора, най-вече са: любопитството, желанието за бягство от проблемите и търсенето на нови преживявания. Други чести причини са: конфликти с родителите, натиск от страна на връстници и справяне с комплекси.
Като най-често използвани наркотици от учениците се очертават марихуана/ ганджа, комбинацията алкохол и медикаменти, кокаин, амфетамини и екстази.

Като най-често използвани наркотици от учениците се очертават марихуана/ ганджа, комбинацията алкохол и медикаменти, кокаин, амфетамини и екстази.
Като най-често използвани наркотици от учениците се очертават марихуана/ ганджа, комбинацията алкохол и медикаменти, кокаин, амфетамини и екстази.

Статистиката показва относително добра осведоменост за възможните последици от употребата на наркотични вещества. Като най-популярни и значими сред младите хора се очертават следните последици от употребата на дрога: смърт, здравословни проблеми, семейни проблеми и отпадането от училище.
Дейностите сред младите хора са свързани с повишаване ниво на здравни знания, умения и нагласи за недопускане и редуциране разпространението на наркотични вещества под всякаква форма с цел опазване живота и здравето им. Младите хора категорично са на мнение, че е добре в училище да има часове, в които да се разговаря открито по въпросите, свързани с употребата на наркотици.

ПРИЗНАЦИ И СИМПТОМИ ПРИ УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ
Обикновено не се наблюдават достатъчно ясни признаци и симптоми при употребата на наркотици. Това в много случаи затруднява ранното разпознаване на употребяващите наркотици.
Външни признаци:
• неестествено разширени или свити зеници;
• зачервени или потъмнели очи;
• забавен и неразбираем говор;
• състояние на опиянение без мирис на алкохол;
• потиснатост или свръхактивност;
Сигурни белези:
• следи от убождане;
• тръбички от хартия или станиол;
• малки лъжички, капсули, шишенца, тръбички, таблетки, прахчета (с неизвестно съдържание);
Изменения в поведението:
• загуба на амбиции и интерес към бъдещето;
• чести отсъствия от къщи и бягство от училище;
• известна тайнственост в поведението;
• честа и рязка смяна в настроението;
• промяна в състава на приятелите и познатите;
• свръхчувствителност към критика, немотивирана агресивност;
• чести и необясними телефонни разговори;
• зачестяващи искания за пари или поява на суми с неясен произход;
• липса на малки и скъпи предмети от дома (бижута, дрехи, книги и др.)
• влошаване на здравето и физическото състояние.
Ще помогнем на децата да се изградят като личности, способни да отстояват себе си и да не посягат към дрогата:
• Ако сме по – толерантни – ще се научат да бъдат търпеливи.
• Ако им вдъхваме кураж – ще се научат да бъдат уверени.
• Ако получават похвала – ще научат какво е благодарност.
• Ако срещат одобрение – ще научат да харесват себе си.
• Ако се отнасяме към тях с благосклонност те ще се научат да търсят любовта в света.
• Ако получават признание – ще се научат да следват целта си.
• Ако живеят сред честност и почтеност те ще се научат какво е истина и справедливост.
• Ако живеят в сигурност – ще се научат да вярват в себе си и в хората.
РЗИ- Русе отбеляза този ден чрез различни инициативи, проведени сред учениците. Партньори на инспекцията са русенските училища и Превантивно-информационен център към Община Русе.
На 15.06. в АГ „Гео Милев” бе проведено училищно фолклорно надиграване „Надиграй ме”, по повод Международния ден за борба с наркотиците, в което се включиха ученици от 8 – 11 класове. Изявените участници бяха наградени с грамоти и предметни награди от РЗИ-Русе и училищното ръководство. Учениците показаха завидни умения в народните танци и успяха да възхитят всички присъстващи гости.
Пак заради Международния ден за борба с наркотиците, русенският клон на Инспекцията и ръководството на ПГРКК проведоха фотоконкурс под мотото: „Светът без дрога – по-добро място за живеене”. Целта на конкурса бе съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията сред младежите от ПГРКК. На 17.06. победителите във фотоконкурса бяха наградени с грамоти и предметни награди.
На 29.06. пък се състоя „Викторина сред природата” по актуалната тема с учениците от 8-ми клас на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов” в Лесопарк Липник с. Николово.

Общо
Най-хубавото място за живеене e светът без дрога
Заглавие
Най-хубавото място за живеене e светът без дрога
Описание
Рязко се снижава възрастта на първия опит на употреба на наркотици.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker