Новини

Безплатен скрининг в 11 града в световния ден на хипертонията

В България смъртността от мозъчен инсулт е 4 пъти по-висока отколкото в Германия

Причината за високото кръвно е обяснима със следните рискови фактори на средата: свръхтегло, ексцесивен прием на алкохол и сол с храната и недостатъчна физическа активност.
С национална здравна кампания под наслов „ Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“ 11 български града ще отбележат 17 май, Световен ден на хипертонията.

С национална здравна кампания под наслов „ Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“ 11 български града ще отбележат 17 май, Световен ден на хипертонията. Инициативата се провежда за 12-и път. Организатор е Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др. Тази година за първи път събитието се подпомага финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“. 74 служители на банката направиха своя избор и заедно с лептата на финансовата институция сумата достигна близо 9 000 лева.
На 17 май 2018 година от 11 до 18 часа в Русе, София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници. Те ще получат книжки с нормите на поведение при артериална хипертония (АХ )и указания за поведение при деца и подрастващи с АХ. Ще  бъдат направени тестове за оценка на информираността с награди, ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на предсърдно мъждене (ПМ), без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно ПМ в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.
Повишеното кръвно налягане (КН) понастоящем е причина за смъртта на 9.4 милиона в света всяка година и тази цифра продължава да нараства поради застаряването на населението глобално. Причината за високото кръвно е обяснима със следните рискови фактори на средата: свръхтегло, ексцесивен прием на алкохол и сол с храната и недостатъчна физическа активност.
Предсърдното мъждене (ПМ) е най-честата аритмия вследствие на хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. България не разполага с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита, че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи превишават 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Броят на хората, които губят битката с болестта, прогресивно се увеличава.
Мозъчният инсулт е втората водеща причина в целия свят, следваща ССЗ, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система. Над 12 милиона инсулта се дължат на повишеното кръвно налягане, като е повишен рискът от остър инсулт при прехипертония и в млада популация.
Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България – близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока. Един основен проблем в нашата здравна система е недостатъчното сътрудничество между организациите за осигуряване на оптимална грижа за пациентите.
Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, сочат данни за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това мотивира провеждането на информационните кампании и измервания на артериално налягане в Световния ден на хипертонията.

17 май, четвъртък, 11-18 ч.

София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
Пловдив – площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо)
Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)
Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
Варна – пред Операта – пл. Независимост / пред Фестивалния конгресен център – вход на морската градина/
Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
Плевен – площад „Възраждане” срещу фонтаните
Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад Общински и площад Свобода)
Кърджали – площада срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
Велико Търново – парк Марно поле

Общо
Безплатен скрининг в 11 града в световния ден на хипертонията
Заглавие
Безплатен скрининг в 11 града в световния ден на хипертонията
Описание
В България смъртността от мозъчен инсулт е 4 пъти по-висока отколкото в Германия.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker