НовиниОт природата

Био продукти, вино и мед на „Златната липа“

Био продукти, вино и мед на "Златната липа"
Био продукти, вино и мед на „Златната липа“

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри празник, посветен на липата, днес в Лесопарка „Липник“. Негови организатори са НЧ „Пробуда-1901“ и Кметство с. Николово. Партньори са Сдружение „Мултиакт“, „Младежки глас“, Областен браншови пчеларски съюз – Русе (ОБПС-Русе) и Сдружение „Вело-Русе“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Община Русе чрез Програмата за финансиране на проекти в областта на изкуството и културата. Събитието „Златната липа“ се случва с подкрепата на фондация „Русе – град на свободния дух“.

Целта на празника е да популяризира възможностите на Лесопарк „Липник“ като най-големия липов масив на Балканите. Идеята е също посетителите да се запознаят с полезните качества на липовия цвят и продуктите, които могат да бъдат произведени от него.

Във фолклорния фестивал участват 50 състава и индивидуални изпълнители от цялата страна
Във фолклорния фестивал участват 50 състава и индивидуални изпълнители от цялата страна

Кметът Пламен Стоилов поздрави гостите на събитието и изрази пълната подкрепа на Общината за провеждането на такива събития, насърчаващи правилния начин на живот и хранене, съчетани с танци и забавления. Програмата започна в 10 часа с провеждането на българска чаена церемония, по време на която за посетителите се приготви липов чай, подсладен с мед от липа. Пчелари от местното дружество „Пчела“ и от Областното пчеларско дружество представиха своята продукция. Най-доброто от производството си през годината изложиха четири фирми за вино – „Винпром-Русе“, „Шато Данубия АД – Две могили“, „Райнов и синове“ и „Божи Дар – Брани“. Свои вина ще имат възможност да покажат и любители – винари, а професионални технолози ще определят най-добрите, за които са предвидени награди.

В Лесопарка е изградена и своеобразна алея на здравето и красотата, където на специални щандове, фирми  предлагат на посетителите натурални продукти за козметиката и здравето.

В първия ден на празника стартира фолклорен фестивал, в който участие ще вземат 50 състава и индивидуални изпълнители от цялата страна. Наградите на победителите ще бъдат връчени в неделя (15.06) от 13.00 часа.

За доброто настроение на най-малките се предвижда и провеждането на детски работилници и анимации. Детският кът ще бъде оформен при Аязмото. Там малките посетители на Лесопарка ще играят, ще се забавляват и същевременно ще могат да научат повече за свещенолеенето и грънчарството. Вечерта е предвиден концерт и нощна дискотека с DJ Станчо.

Във втория ден от събитието (15.06) на Текето ще бъде посрещнат велопоход, организиран от  Сдружение „Вело-Русе“. Любителите на колоезденето ще тръгнат от Пантеона на възрожденците в 10.00 часа и ще се придвижат до Лесопарк „Липник“. Във велошествието могат да се включат всички, без значение от възрастта, обясни Ростислав Кандиларов, координатор в Сдружение „Вело-Русе“. Игрите за деца продължават и през втория ден от празника. Ще се проведе и блиц фотоконкурс „Липник“, по време на който любители фотографи ще могат да покажат снимки на Лесопарк „Липник“ преди провеждането на събитието и по време  на него. Най-добрите ще бъдат отличени.

 

Общо
Био продукти, вино и мед на
Заглавие
Био продукти, вино и мед на
Описание
В първия ден на "Златната липа" стартира фолклорен фестивал
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker