Новини

Тънкоиглена биопсия на щитовидна жлеза правят в ДКЦ-2

Тънкоиглена биопсия на щитовидна жлеза правят в ДКЦ-2
Тънкоиглена биопсия на щитовидна жлеза правят в ДКЦ-2

Щитовидна жлеза – най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото тяло.

По форма наподобява пеперуда. Основната ѝ функция е производството на хормони, които влияят върху метаболизма, растежа, развитието, контролирането на температурата на тялото, поддържането на скоростта на усвояване от организма на мазнините и въглехидратите.
Заболяванията на щитовидната жлеза са по-често срещани дори от диабета. Понякога те протичат без симптоматика и човек не знае, че има нарушение във функциите на този орган. В други случаи белезите на нарушена функция наподобяват проявления на други заболявания. Това е причината специалистите да съветват пациентите, дори при най-малките съмнения, незабавно да потърсят лекар, който да постави точна диагноза и да установи или отхвърли заболяване на щитовидната жлеза.


Методите, които специалистите използват за диагностициране са: палпация (опипване), лабораторни изследвания, ехография, биопсия, сцинтиграфия. След установяване на наличието на бучки (или възли), за да се открие причината за тяхното развитие, се взема биопсия.
От средата на миналата година,този метод се прилага и в ДКЦ-2. Тънкоиглената биопсия е изключително щадяща и безболезнена за пациентите. Чрез ехографски преглед се установява точното място на възела, а след това посредством игла се извежда материал. В последствие тези клетки се анализират от специалист патоанатом.
Изследването е платено. Извършва се от доц. д-р Елисавета Вълчева, всеки вторник, след предварително записване на телефон 082 502 430 или регистратурата на ДКЦ-2 (ж.к. „Здравец-Изток“, ул. „Рига“ 35).

Общо
Тънкоиглена биопсия на щитовидна жлеза правят в ДКЦ-2
Заглавие
Тънкоиглена биопсия на щитовидна жлеза правят в ДКЦ-2
Описание
Щитовидна жлеза - най-голямата жлеза с вътрешна секреция в човешкото тяло.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker