МедицинатаНовини

Кръводаряването „на терен” мотивира младите хора

65 доброволци дариха кръв по време на акция на БЧК в Русе и Тетово

Според червенокръстците е необходима актуализация на Наредбата за стимулиране  на доброволните кръводарители.
Според червенокръстците е необходима актуализация на Наредбата за стимулиране на доброволните кръводарители.

Кръводарителските акции „на терен” са най-ефикасният начин за пропагандиране на доброволното кръводаряване сред младите хора, показват кампаниите, организирани от БЧК в Русенския университет, Математическата гимназия и в село Тетово. Това отчете червенокръстката организация на своето отчетно събрание за 2013 година.
Най-ефикасно е доброволното кръводаряване извън Отделението за трансфузионна хематология, на местата, където кръводарителите учат или работят, констатират от БЧК. Младите хора имат нагласата по своя воля да дават кръв със съзнанието, че по този начин дават шанс за живот на непознат или познат човек, е убеждението на специалистите от Червения кръст, които организират кръводарителските кампании. Най-голям интерес към пролетната и есенна акции имат както студенти, така и средношколци, навършили осемнадесет години. Приятно впечатление прави фактът, че някои кръводарители участват за втори или трети път в акциите на БЧК. В резултат на общите усилия на червенокръстци и Студентски съвет през тази година 65 възпитаници на Русенския университет са станали доброволни кръводарители. Акцията пък сред средношколци, отново „на терен”, показва че 13 младежи от Математическата гимназия също са дарили кръв през тази година. С подобен успех приключва и кампанията в Тетово, организирана от кметството и местното червенокръстко дружество, на която се отзовават двадесет потенциални кръводарители, дванадесет от които стават реални кръводарители.
Основен проблем при реализирането на кръводарителските кампании е навлизането на масовото платено кръводаряване. Това рефлектира върху мотивацията на хората да даряват кръв безвъзмездно, както и върху мотивацията на доброволческите екипи, участващи в реализирането на кръводарителски акции „на терен”, убедени са от ОбС на БЧК. Според червенокръстците е необходима актуализация на Наредбата за стимулиране на доброволните кръводарители, по която се отпускат само осем лева на кръводарител. Те смятат още, че са нужни мерки за санкциониране на търговията с кръв, от която се облагодетелстват посредниците между кръводарителя и нуждаещия се.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker