Новини

Кръвен тест за ранна диагтностика на рак на гърдата

Учени от Хюстън дават надежди, че биомаркерът ще установява и стадия на болестта

Кръвен тест за ранно откриване на рак.
Кръвен тест за ранно откриване на рак.

Обикновен кръвен тест ще даде възможност за ранно откриване на рак на гърдата, съобщи medicaldaily.com. Учени от изследователския институт в Хюстън са установили, че определен биомаркер в кръвта може да разкрие присъствието на зараждащ се тумор в гръдната тъкан. Те смятат, че резултатите от проучването им би могло да промени скрининговите методи и стратегии за диагностициране и и лечение на рака. Новият метод за онкологична диагностика се основава на изолирането на серумни биомаркери, които са показателни за физиологични феномени. Медицински подробности за изследването са публикувани в специализиранато списание Clinical Chemistry. Там се посочва, че проучването на учените върху карбоксипептидаза ензим N (CPN) е установило, че той може да се генерира в биомаркерите в кръвния поток. Според ръководителя на екипа Тони Ху изводите показват, че благодарение на CPN се вижда не само наличието на рак на гърдата, но също така и в коя фаза е той. 

Новият метод за онкологична диагностика се основава на изолирането на серумни биомаркери.
Новият метод за онкологична диагностика се основава на изолирането на серумни биомаркери.

В този доклад ще покажем влиянието на каталитичната активност на (CPN) за прогресията на тумора в клинични проби от пациенти с рак на гърдата и проби върху животински модели, заявява ученият. „Нашите резултати показват, че циркулиращите пептиди, генерирани от CPN, могат да послужат като ясни биомаркери при начален стадий на болестта и нейната прогресия, подчертава той.
Ензимът CPN, който открива някои протеини, след като те са се появили, би могъл да вдъхнови нова вълна от евтини, неинвазивни тестове за рак на гърдата. Изследователите смятат, че след като този биомаркер бъде завършен, дори евтина кръвна проба ще да бъде достатъчна, за да се идентифицира зараждането на тумор. Тестът, който учените от Хюстън се опитват да създадат, ще бъде много по-евтин от някои сегашни скъпи изследвания. Той ще направи излишна инвазивната биопсия и най-важното ще може да установи коварната болест рано, което много кратно повишава шансовете за излекуване.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker