Новини

Боян Петров покорява върхове и болести с дух и самоконтрол

Уникалният алпинист представи книгата си „Първите 7“ в Русе при голям интерес

Боян Петров е изключително вдъхновяващ и целеустремен.
Боян Петров е първият диабетик, изкачил се на височина над 8 хил. метра без кислород.

Защо продължава да изкачва връх след връх? „Всеки нов връх е ново непроучено място, ако някой знае какво живее на над 5 000 метра височина, това сме ние, българите, нашият Национален природо-научен музей разполага с най-голямата сбирка от високопланинска фауна“, каза алпинистът Боян Петров в Русе по време на представянето на книгата си „Първите седем“, разказ за изпитанията, емоциите и успехите на изкачените от него върхове, за първите му стъпки в планината и за предизвикателството „Българин на 14х8000“.

За тези, които не знаят, Боян не е само удивителен алпинист, но и зоолог, еколог, спелееолог, работи в Националния природо-научен музей. А сбирката , за която говори, е негова заслуга и тя е събрана с …фотокапан. Понеже става дума за снимане, от залата има въпрос за това как успява да се снима, когато стъпи на върха. Да, снимките от върха документират успеха на алпиниста и се признават, когато си със свалена маска, което е допълнителна трудност. Там, горе, нищо не е лесно, но Боян обяснява, че за всичко е въпрос на тренировки и на концентрация. Е, разбира се, има и трикове – щеката му е статив, носи две камери, едната се управлява от часовника му.
Боян Петров е изключително вдъхновяващ и целеустремен. Това, което той прави, изисква изключителна самодисциплина, концентрация и отдаденост. Боян е първият диабетик, изкачил се на височина над 8 хил. метра без кислород. Това е доста рисково и за здрав човек, да не говорим за диабетик. Както самият той казва, да изкачваш седем- осемхилядници без кислород и с кислород, е все едно да плуваш без плавници и с плавници. Как го прави? Впечатляващото е, че той не се впечатлява, приел е болестта си и също както върховете, ежедневно я покорява по своя начин – като я управлява.


Редовно следи състоянието си, внимава с какво се храни, тренира. „Зная какво мога и не мога, досега когато съм се катерил не съм изпадал в хипогликемична криза“, казва Боян.
Силата на неговия дух със сигурност е огромна. Преживява две онкологични заболявания, второто доста по-тежко, с шанс 50 / 50. Химиотерапията му отключва диабета. Днес той е вдъхновение не само за алпинистите, но и за децата с диабет и техните родители. Всеки 14 ноември, когато е Световният ден за борба с диабета, Боян Петров се включва в инициативите, като целта му е с личен пример да покаже, че стига да поиска, човек може да контролира тази болест. „Всяка година на тези срещи се появяват нови 20-30 деца с това заболяване и аз искам техните родители да разберат, че те не са инвалиди, искам да видят хоризонтите пред тях.“ – сподели пред русенската публика Боян Петров.
Той е 35-ят човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Освен това постави нов световен скоростен рекорд с двойното си изкачване на Броуд Пик и К2 за 8 дни. През миналата година за 86 дни Боян покори и смъртоносните върхове Анапурна, Макалу и Нанга Парбат, за които разказа пред русенската публика. Пред нея той сподели, че по време на изкачването на Нанга Парбат заедно с испанец и французин русенска сушеница, дар от приятел, била „най-важната хранителна добавка“, която им давала сили. Само по едно парченце вечер им се полагало, дъвчели го по 15 минути, за тях сушеницата била като десерт.
На въпрос как се чувства там, горе, дали усеща Бога, той отвръща, че като биолог не вярва в Бог, но усеща нещо специално, някаква сила свише, която като че ли му помага, когато вече си мисли, че не може повече. Мъжът на 2016-а обаче е свикнал да разчита преди всичко на себе си и на своята подготовка. Споделя, че най-важното за него е да се фокусира в целта и нищо друго да не го разсейва. Когато изкачва върхове, не желае да получава никаква информация от дома, защото това може да го потисне и разсее.
Боян разказа как е покорил Анапурна, Макалу и Нанга Парбат. В базовия лагер на Нанга Парбат алпинистите били охранявани от пакистански полицаи с калашници. На 4 катерачи се падал по един въоръжен охранител. Това засилено полицейско присъствие било, за да не се повтори трагедията от 2013 г., когато талибани застрелват 10 души. Тогава русенският алпинист Иван Томов оцелява по чудо, но заради кървавата баня не успява да изкачи върха. Разбира се, в книгата има подробности и много други интересни истории.
По време на срещата в Русе Боян Петров обясни, че „Първите 7“ е замислена отдавна, но я е написал в рамките на 6 месеца, докато се възстановява след тежката катастрофа в Кресненското дефиле през август 2016-а, когато румънска кола го блъсна. Точно заради този инцидент, който отново го беше изправил лице в лице със смъртта, Боян сподели, че все още не се чувства готов за Еверест. А плановете му за други върхове? Те зависят от тестовете, които му предстоят този месец. Ако специалистите кажат, че не съм достатъчно възстановен, ще ги послушам, казва покорителят на върхове, който обича да държи всичко под контрол, но най-вече себе си. Може би затова Боян е толкова привлечен от върховете, защото изкачвайки ги, той се състезава не с тях, а със себе си.

Общо
Боян Петров покорява върхове и болести с дух и самоконтрол
Заглавие
Боян Петров покорява върхове и болести с дух и самоконтрол
Описание
Уникалният алпинист представи книгата си „Първите 7“ в Русе при голям интерес.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker