МедицинатаНовини

Венета Бучкуджиева: Всичко е в човека – и болестта, и лекарството

Българинът има много високо духовно ниво, за което самият той все още не знае, казва психологът

veneta2
Венета Бучкуджиева

Венета Бучкуджиева е трансперсонален психолог, сертифициран фасилитатор на холотропно дишане и фамилни констелации. Има редица следдипломни квалификации като индивидуално, семейно и групово консултиране, както и консултативна психология. Редовен член е на Дружеството на психолозите в България и на Българска асоциация по трансперсонална психология и психотерапия. Семинарите „Пътуване към себе си” са нейна запазена марка, регистрирана в Патентно ведомство на република България. Наскоро тя проведе такова обучение и в Русе в център „Здравен дизайн”. Венета Бучкуджиева е учител в 4 енергийни лечебни системи – Рейки, Сейким, Каруна, Теате.

– Венета, дорасна ли българинът за семейни констелации? Та той доскоро и на психолог не стъпваше….

veneta1
Венета Бучкуджиева

– Да, българинът много израсна в последните няколко години. По принцип аз смятам, че българинът има едно много високо духовно ниво, за което самият той все още не знае. През последните няколко години през кабинета ми и през груповите семинари преминаха много хора, които успяха да разкрият голяма част от истинския си потенциал и да видят своите собствени широки хоризонти.

 – Какви конкретни проблеми могат да бъдат преодолени със семейните констелации?

–  Накратко казано – всичко онова, което ни се случва (или не ни се случва) по начинът, по който бихме желали, има причина назад в нашия произход. Всяко травматично събитие, преживяно от нашите предци се отразява на нашия живот. Има един дълъг списък с т.нар. констелационни факти, които влияят на живота ни, напр. аборти (наши или на нашите майки, баби и т.н.), починали деца, родители, починали, когато децата са били малки, предишни любови на родителите ни, наши предишни любовни връзки, преселване на семейството (независимо колко поколения назад се е случило), участие във война на наши предци – всичко това оказва огромно влияние на живота ни. И сега конкретно на вашия въпрос „какви проблеми могат да бъдат преодолени” – като се започне от диагнози (от мигрена до рак) и се стигне до „имам всичко, което хората желаят, но не се чувствам щастлив”, или „не мога да имам удовлетворяващо ме партньорство”, „нямам работа, или работата ми не ме удовлетворява”, „имам проблем с парите”….

 – Лесно ли се овладява холотропното дишане, защо и кога трябва да го използваме?

– Много лесно се овладява. Достатъчно да бъдат чути инструкциите и да се спазят. Състоянието, което се постига (разширено съзнание) помага от подсъзнанието да се изчистят подтиснати импулси за действие, емоции, чувства и резултатът винаги е „оздравяване” – на човека, на живота му.

veneta
Венета Бучкуджиева

– Винаги има полза да сме позитивно настроени, но аз имам следното разбиране по този въпрос: Ако краката ни са стъпили в едно блато и ние не поглеждаме към тях, а сме гордо вдигнали брадичка към слънцето и повтаряме „Аз съм красив, аз съм щастлив….” , това не прави така, че да излезем от блатото. Начинът е да се наведем и да погледнем къде сме. Тогава имаме право на избор – да останем в блатото, или да излезем от него, да си измием краката и да продължим чисти. Този начин аз предлагам на моите клиенти. Да си изяснят къде се намират и да решат какъв избор искат да направят.

– Какви заболявания могат да бъдат преодолени чрез четирите енергийни лечебни системи, които ти преподаваш?

– Лечебните енергийни системи не могат да променят мисленето ни толкова бързо, колкото го правят другите два метода – дишането и констелациите. Всъщност бързото лечение се случва благодарение на тях. А енергийните системи само подпомагат процеса. А за това какви заболявания – всякакви. Като започнем от тежки форми на мигрена, астма, костно-ставни, автоимунни, депресии, натрапливи мисли, панически атаки… и стигнем до рак. Всичко е в човека – и болестта, и лекарството. Трябва само малко помощ, за да може той да достигне до собствените си отговори.

Въпросите зададе Мария Иванова

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker