Новини

България може да е лидер в областта на земеделието

Израел предлага своята подкрепа, защото вижда огромния потенциал

България може да се превърне във водеща сила в областта на земеделието ако се поучи от опита на Израел.
България може да се превърне във водеща сила в областта на земеделието ако се поучи от опита на Израел.

България може да се превърне във водеща сила в областта на земеделието, ако се поучи от опита на Израел. Това стана ясно по време на семинара „Представяне на иновативни технологии в сферата на земеделието и хидромелиорациите за повишаване ефективността на земеделските стопанства” под егидата на посланика на Израел Н. Пр. Шаул Камиса Раз и със съдействието на Областна администрация – Русе. Срещата се проведе в Русенския университет.
Н. Пр. Шаул Камиса Раз заедно с водещи представители на известни израелски компании в областта на земеделието участваха в семинара, който беше посветен на иновативните технологии.
Зам.-генералният директор на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Израел Ицхак Бен-Давид представи новостите в областта на земеделието, благодарение на които днес неговата страна е световен лидер в много аспекти на аграрнити технологии, най-вече свързани с фермерството в пустините райони.  Г-н Бен-Давид, а преди това и посланик Раз, сподели за напредъка на технологиите в тяхната страна при обработката на земята. „Земеделието никога не е било само технологично занимание при нас. Условията, в които живеем, ни принуждават да търсим начини да превърнем пустинята в място, което да ни храни. Ако не беше научната и развойната дейност, и близките контакти с академичните среди, Израел нямаше да е световна сила в земеделието“, поясни Н. Пр. Шаул Камиса Раз.
Бен-Давид заяви още, че образованието е ключът към бъдещето. Ето защо Израел залага много на обучението на млади кадри, на технологиите, на изследванията и на научното обслужване.
Еврейската държава иска да помогне на България да се превърне във водещ фактор в сферата на земеделието. Страната предлага своята безрезервна подкрепа. България има огромен потенциал в това отношение – заради географското й местоположение, климата и развитата търговия в региона. Според израелските специалисти българските производители трябва да се освободят частично от традиционното земеделие, като концептуално преминат към много по-модерните и напредничави технологии.
Г-н Бен-Давид сподели още, че въпреки проспериращо земеделие  Израел внася по-голямата част от продуктите, които са необходими за изхранване на населението. Израелците са готови да споделят опита си в напояването, оранжерийното производство, производството нa мляко и други.
По данни на Израелската проучвателна агенция 30% от произведената селскостопанска продукция се изхвърля, без да бъде употребена. Затова израелските учени работят усърдно, чрез научно -развойна дейност, за удължаване живота на произведените вече продукти, както и за намиране на нови по-ефективни методи за съхранение на продуктите, включително и на зърнени храни.
Израел освен това е и водещ фактор в износа на замразена сперма, ембриони за трансплантация и др. Израел предлага своето ноу-хау, най-новите постижения и технологии, които изискват по-малко капитал, по-малко време и минимални операции за подобряването на млекодобива.

Автор Адриана Йорданова

Общо
България може да е лидер в областта на земеделието
Заглавие
България може да е лидер в областта на земеделието
Описание
Израел предлага своята подкрепа, защото вижда огромния потенциал
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker