Новини

Бърз тест открива кои съединения предизвикват камъни в бъбреците

Той прави лесен и евтин анализ само за 30 минути, без необходимост от скъпа апаратура

Американски учени са създали бърз тест SLIPS-LAB, който открива съединенията, които допринасят за появата на камъни в бъбреците. Резултатите от тяхната работа са публикувани в авторитетното списание Science Advances.

Бърз анализ

В рамките само на 30 минути тестът показва кои са съединенията, виновни за каменната болест,  и нивото им. Тази информация е изключително важна за контрола на заболяването и за предотвратяване на  образуването на нови камъни.

Според изследователите бързият анализ не изисква специално оборудване и може да се извърши в лекарския кабинет и дори у дома. За да създадат теста, изследователите са разработили хлъзгава порьозна повърхностна биомиметична система за откриване (SLIPS) -LAB.

Вдъхновение

За създаването на теста учените били вдъхновени от месоядните растения непенте, които приличат на кана, пълна с храносмилателна течност. Хлъзгавата, пореста повърхност на „каната“ на растението и плодникът, който привлича населомите, помагат на последните да паднат в храносмилателната течност. SLIPS-LAB позволява капки реагент и урина лесно да се движат по гладката повърхност на пластмасовия канал, за да позволят на течността да влезе в тестовото устройство. Малък спад на налягането поради повърхностно напрежение кара капчиците да се движат, което им позволява да се свържат с реагенти. Резултатите от анализа могат да бъдат оценени с помощта на камерата на мобилен телефон.

Към момента анализът на урината за установяване на веществата, допринасящи за образуване на камъни в бъбреците е сложен. Също така отнема много време. Ето защо не се използва често в клиничната практика.  За да се направи това изследване, пациентите трябва да съберат известно количество урина в рамките на 24 часа. След това се анализира със скъпоструваща апаратура, а за резултатите се чакат поне седмица.  

Ниска цена

Ниската цена, лесното използване и бързината на използване на SLIPS-LAB може да помогне на лекарите да подобрят лечението на пациенти с уролитиаза. Да им помогнат да контролират заболяването. Камъните в бъбреците са често срещано заболяване, а един такъв тест, ще бъде от значение за голям брой хора.

Общо
Бърз тест открива кои съединения предизвикват камъни в бъбреците
Заглавие
Бърз тест открива кои съединения предизвикват камъни в бъбреците
Описание
Той прави лесен и евтин анализ само за 30 минути, без необходимост от скъпа апаратура.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker