Новини

До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство

Децата трябва да играят навън поне 10 часа седмично

Смята се, че белите имат генетична предразположеност към късогледство.
Смята се, че белите имат генетична предразположеност към късогледство.

Тревожни резултати показва едно ново изследване – една трета от населението на света ще бъде късогледо до края на десетилетието. Статистическите данни сочат, че миопията, както още е известно заболяването, е по-често срещано при хора от бялата раса в сравнение с черната. Смята се, че белите имат генетична предразположеност към късогледство. Различни теории твърдят, че миопията е свързана с висок умствен капацитет и по-силно проявена интелигентност. Едни специалисти твърдят, че късогледството и високият IQ се причиняват от един и същи ген, но всъщност доказателства по този въпрос липсват. Според другата теория, натоварването на зрителния апарат от хора, които прекарват повече време в четене, води до тази рефрактерна аномалия.
Около 40 на сто от европейците и американците носят очила. Заболяването се лекува най-често с очила, контактни лещи и с операция. С очила и контактни лещи зрението почти винаги се регулира. Рискът от развитие на глаукома и/или катаракта при хората, които страдат от късогледство, е по-голям.
А това, че хората прекарват по-голяма част от времето си в затворени пространства, е друга причина за развитие на миопия. Според едно друго изследване ДНК-то също влияе на зрението. В Източна Азия късогледството пък се свърза с нивото на образование. Интересно и тревожно е, че в Китай почти 90% тийнейджърите и младите хора днес са късогледи в сравнение с 10-20% преди 60 години. Това учените обясняват с 15-те часа седмично в писане на домашни. Германски учени пък са стигнали до извода, че студентите, които прекарват повече време над учебниците, по-често страдат от късогледство в сравнение със своите колеги, които пропускат лекции и не учат толкова усърдно.
Ето защо, за да се предпазят децата от това заболяване, трябва да бъдат насърчавани да играят навън. Това съветват експертите. В най-тежката си форма заболяването може да доведе до слепота. В страните с интензивен режим на образование случаите на късогледство са повече.
Изследване направено на китайските деца в Сидни и Сингапур е установило, че тези, които живеят в Австралия, имат по-малко очни проблеми. Случаите на миопия след китайчетата в Сидни са 3% в сравнение с 29% в Сингапур. В Австралия децата прекарват 13 часа седмично навън, докато в Сингапур те са навън само около 3 часа.
Офталмолозите съветват децата под 6-годишна възраст да прекарват поне 10 часа седмично на открито, за да се предпазят от миопия. Всъщност правилното редуване на сън – бодро състояние през деня, двигателна активност, максималното пребиваване на чист въздух, балансирана храна, системно закаляване – това е комплексът от необходимите условия за правилната организация на дневния режим.
Заниманията със спорт са много полезни за децата. Те укрепват организма като цяло и активират функциите му, но и повишават работоспособността на мускулите на очите. Бягането, плуването, ските въздействат на кръвообращението и мускулната система на очите.

Общо
До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство
Заглавие
До края на десетилетието – една трета от света ще е с късогледство
Описание
Децата трябва да играят навън поне 10 часа седмично
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker