Новини

Можем ли да отстраним болката с музика?

Изследователи: Песните на Алиша Кийс, Майли Сайръс и други поп артисти действат като обезболяващи хапчета

Всеизвестно е, че слушането на музика може да има успокояващ и лечебен ефект.
Всеизвестно е, че слушането на музика може да има успокояващ и лечебен ефект.

Всеизвестно е, че слушането на музика може да има успокояващ и лечебен ефект. Според проучване сред деца и тийнейджъри, които са били подложени на операция, песните на Тейлър Суифт, Джей Зи и Алиша Кийс също могат да облекчат физическата болка.
Обезболяващите ефекти на музиката са добре известни, но повечето проучвания досега са правени с възрастни и класическа музика. А проучването, за което става дума, установява, че децата, които избират музика или аудио книга, които да слушат след сериозна операция, изпитват по-малка болка.
Катализаторът на изследването е личната история на едно момиче. Сунита Суреш е студентка в колежа, когато баба й претърпява сложна операция и е настанена в интензивното отделение с още трима други пациенти. Това означава, че семейството не може да е с нея за дълго време. Те решават да сложат любимата й южноиндийска музика на Ipod, така че тя да може да я слуша денонощно. „Беше много успокояващо. Тя знаеше, че някой, който я обича, не я беше оставил и че е на познато място.“- казва Суреш.
Момичето разказва, че видяла как музиката отпуска баба й и я накарала да се чувства по-малко тревожна, но в същото време се чудела дали изпитвала и по-малко болка. Това би имало смисъл, защото тревожността може да направи хората по-уязвими към болка. По това време Суреш специализира биомедицинско инженерство и посещава курс за познавателните способности и музиката в Северозападния университет, където баща й, Сантанам Суреш, е професор по анестезиология и педиатрия.
Така баща и дъщеря решават да си сътрудничат в проучване. И тъй като д-р Суреш работел с деца, те решили да видят как музиката, избрана от самите деца може да се отрази на тяхната толерантност към болката.
В проучването те включили 60 пациенти, между 9 и 14 години. Всички пациенти са били подложени на големи операции, които изискват няколкодневно оставане в болницата- с ортопедична, урологична или неврологичната хирургия. Веднага след операцията, пациентите получили обезболяващи, за да контролират болката. На следващия ден те били разделени на три групи. Едната група слушала 30 минути музика по свой избор, другата- 30 минути истории пак по свой избор и третата се наслаждавала на 30-минутно мълчание чрез шумопотискащи слушалки.
Групата, която се наслаждавала на истории, слушала приказката за Джеймс и гигантската праскова. По-малките деца в музикалната група избрали поп песни на Майли Сайръс, Тейлър Суифт и Джъстин Бийбър, а по-големите – Джей Зи и Алиша Кийс.
За да измерят болката, изследователите използвали Faces Pain Scale, която илюстрира интензитета на болката чрез усмихнато, намръщено или плачещо лице. Децата посочили коя картина изразява най-добре тяхното ниво на болка преди и след аудио терапията. След 30-минутна сесия болката на децата, които слушали музика или история, намаляла своята тежест с 1 пункт по скала от 10 пункта в сравнение с децата, които се наслаждавали на тишината. Това може да не е много, но Сунита Суреш казва, че това е еквивалента на най-продаваните лекарства срещу болка като „Адвил“ или „Тиленол“.
Констатациите показват, че лекарите са в състояние да използват по-малко обезболяващи лекарства. И това е нещо добро, казва Сантанам Суреш, тъй като децата не толерират такива медикаменти, както впрочем и възрастните. Децата са по-малки и са по-склонни да страдат от странични ефекти като затруднено дишане, гадене, сърбеж и запек. Така че колкото по-малко обезболяващи лекарства, казва той, толкова по-добре.
Когато става дума за отвличане на хората от болката, музиката има специални качества, казва д-р Лин Уебстър, бивш президент на Американската академия по обезболяване. „Музиката не само може да намали тревожността, но и да предизвика чувство на еуфория,“ допълва специалистът.
Изследователите планират следващите проучвания, за да се види дали музиката може да намали количеството на обезболяващи лекарства, необходими, след като децата излязат от болницата и се завърнат у дома, слушайки любимите си мелодии.

Общо
Можем ли да отстраним болката с музика?
Заглавие
Можем ли да отстраним болката с музика?
Описание
Изследователи: Песните на Алиша Кийс, Майли Сайръс и други поп артисти действат като обезболяващи хапчета
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker