НовиниХранене и спорт

Канадски експеримент доказа, че спортът е извор на младост

45 минути на бягащата пътека, три пъти в седмицата не позволяват на мишките да остареят

Клетките на мишките, които участват в експеримента, са генетично проектирани да остаряват по-бързо.
Клетките на мишките, които участват в експеримента, са генетично проектирани да остаряват по-бързо.

Поддържането на тялото с активен спорт, може да е тайната, която кара както мишките, така и хората, да останат млади. Изследователи от университета „Макмастър” в Канада са открили, че тренировките за издръжливост забавят процеса на стареене при мишки, въпреки че те са били генно предразположени да остареят по-бързо.
Тези космати същества продължават да проявяват същия младежки вид като нормални мишки след извършване на неблагодарно рутинно упражнение в продължение на няколко месеца. В допълнение се оказва, че тренировъчната програма се отразява благоприятно на почти всеки орган от организма на гризачите, като забавя преждевременното стареене.
Резултатите от анализа показват, че упражненията не само могат да предотвратят ранна смърт, но и отлагат процеса на стареене. Както при мишките, така и при хората. Според изследователите рутинните упражнения осигуряват близо 100 процента защита срещу побеляване косата, косопад, мозъчна и мускулна атрофия и т.н.
Авторът на изследването Марк Търнополски, професор по педиатрия и медицина в DEGROOTE School Medicine споделя: „Това, което наистина ни шокира беше, че половите жлези, далакът, черният дроб – всяка тъкан, която разгледахме, се беше подобрила с упражненията. Активното движение имаше систематичен ефект и дори предотвратява лекото свиване на мозъка.”
Клетките на мишките, които участват в експеримента, са генетично проектирани да остаряват по-бързо. Мишките са били разделени на две групи – тези, които се упражняват, и такива, които не се упражняват. Първата групата е била принудена да бяга с високо темпо на бягаща пътека в продължение на 45 минути три пъти седмично.
След пет месеца, изследователите са открили, че превенцията на преждевременното стареене е настъпила у всички мишки в групата, която е тренирала. Докато тези „силни” мишки останали активни и изглеждали все по-млади, то мързеливите били социално по-изолирани, по-малко плодовити, освен това започнали да оплешивяват и да посивяват. При активните гризачи мускулната тъкан останала нормална, докато тази на втората група показвала признаци на увреждане.
Но най-голямото откритие е било наблюдавано в митохондриите на трансформираните мишки. Митохондриите са клетъчни органели, в които се произвежда енергия при разграждането на мазнините, белтъчините и въглехидратите при основния метаболизъм на клетките. Учудващо при мишките, които спортували, митохондриите от повредени се превърнали в млади и здрави. Експертите отдавна подозират, че натрупването на митохондриални ДНК мутации влияе върху продължителността на живота и води до постепенното намаляване на тъканта и функцията на органите, което пък води до стареене.

Никога не е късно да се качите на бягащата пътека.
Никога не е късно да се качите на бягащата пътека.

Търнополски отбелязва, че резултатите от проучването са приложими и към човека. Той се надява, че резултатът ще мотивира хората да започнат да спортуват повече. Ученият отбелязва: „Когато видите видеото с мишките, които едва мърдат, и техните сестри, които се движат наоколо здрави, може да се шокирате и това да ви накара да станете от дивана и да започнете да се упражнявате.”
При предишни изследвания на генномодифицирани, преждевременно остаряващи мишки, са били ограничени калориите за сметка на разнообразните лекарства, но резултатите не били кой знае колко обещаващи. Относно ползите от спортуването Tърнополски казва, че много хора погрешно смятат, че ползите от упражненията могат да бъдат заменени от едно хапче. Ясно се вижда, че няма заместител на упражненията, когато става въпрос за защита от стареене, допълва още той.
Добрата новина е, че никога не е късно да се качите на бягащата пътека. Според проф. Tърнополски проучванията показват, че дори тези, които са прекарали твърде много време на едно място и са водили заседнал начин на живот, все още могат да се възползват от предимствата на упражненията, да натрупат енергия, мобилност и да се сдобият със здрави органи. Не подценявайте призива на проф. Търнополски: „Размърдайте се, бъдете активни и научете вашите деца се движат, докато са малки.“ Очевидно пътят към фитнеса и въобще към активното движение може да ни отведе до извора на младостта.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker