Новини

Знаменитости се поливат с ледена вода в името на добра кауза

АЛС е неврологично заболяване, което води до атрофия на мускулите и мозъкът не може да ги контролира

Джъстин Тимберлейк, облечен с тениска с надпис Пинк Флоид, и негови приятили доброволно се поляха с ледена вода.
Джъстин Тимберлейк, облечен с тениска с надпис Пинк Флоид, и негови приятили доброволно се поляха с ледена вода.

Знаменитости в цяла Америка борят жегата по най-простия начини и в същото време се опитват да се справят с една лоша болест. Джъстин Тимберлейк, Адам Ливайн и още много други звезди участват в предизвикателството Ice Bucket, за да повишат информираността за АЛС като се поливат с ледена вода. Амиотрофична латерална склероза (понякога наричана болест на Лу Гериг, болест на Шарко или болест на моторните неврони) е прогресивна, почти неотменно фатална болест.
АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира. Един от симптомите са мускулните спазми. За разлика от болестта на Алцхаймер, тази болест невинаги уврежда разума на болния. Дори един от гениалните умове на физиката, Стивън Хокинг, развива АЛС и е прикован на инвалидна количка, но продължава да работи. Подобен е и случаят с един от гениалните китаристи на 20-ти век – Джейсън Бекер, който заболява от тази болест едва когато е на 19 години. И до ден днешен той е жив, като е развил способността си да комуникира посредством уникална система от знаци, подавани чрез движения на очите.
От гръцки ‘amyotrophic’ означава начало, източник. ‘А’ в превод е не, негативен, а ‘myo’ е мускул. ‘Trophic’ е хранене, препитаване. ‘Lateral’ определя частите от гръбначната сърцевина, където се намират порции от клетките на нерва, контролиращ мускулите. Заболяването е наречено още „Болест на Лу Гериг“ по името на американски бейзболист, играл в отбора на „Янките от Ню Йорк“ от 1920 до 1930 година. През 1939 г. Лу Гериг е принуден да се откаже от бейзбола, вследствие на парализа, причинена от болестта.

86–годишната Етел, вдовицата на Робърт Кенеди, участва с цялото семейство Кенеди в предизвикателството и предизвика президента Обама.
86–годишната Етел, вдовицата на Робърт Кенеди, участва с цялото семейство Кенеди в предизвикателството и предизвика президента Обама.

 
Брррррр!!! Не ви ли е студено? На вас може би не, но най-новата тенденция, която завладя Холивуд определено охлажда страстите на известните. Любимите ни знаменитости приемат предизвикателството да изсипят кофа пълна със студена вода и лед върху главите си, за да допринесат за повишаването на информираността за AЛС. Публикувайки свои видеоклипове и снимки те приемат предизвикателството. Актьорът от „Вината в нашите звезди” и „Дивергенти”Ансел Eлгорт, певецът Адам Ливайн и колегите му Блейк Шелтън и Карсън Дейли от „Гласът на Америка”, и още много знаменитости вече публикуваха клипове, които плъзнаха като вируси в интернет, за да помогнат на тази добра кауза. Знаменитостите предизвикват нови трима човека, които трябва да изпълнят предизвикателството в рамките на 24 часа и да постнат клипчето в мрежата. Ако не приемат предизвикателството те даряват сума по техен избор. Естествено, звездите не само доброволно се заливат със студена вода, но и даряват пари за тази кауза. Това сториха вече Марк Цукърбърг, Джими Фалън, Конан О`Брайън, Мики Рурк, Елизабет Банкс, кънтри певецът Кийт Ърбън и още много други известни хора. Президентът на САЩ Барак Обама предпочете да дари вместо да се намокри. Той беше предизвикан от 86–годишната Етел, вдовицата на Робърт Кенеди, която участва с цялото семейство Кенеди в предизвикателството.
Актрисата Еми Росъм, по-известна от сериала „Безсрамници”, също се присъедини към редиците на мокрите звезди, за да подкрепи каузата като постна своето видео в профила си в Инстаграм. Очаква се Гуен Стефани и Фарел Уилямс да приемат предизвикателството и да номинират свои колеги и приятели.
Първоначалната идея е на бившия колежански спортист от Масачузетс, 29-госишният Пит Фрейтс, който живее с болестта от 2012 година.

Общо
Знаменитости се поливат с ледена вода в името на добра кауза
Заглавие
Знаменитости се поливат с ледена вода в името на добра кауза
Описание
АЛС е неврологично заболяване, което води до атрофия на мускулите и мозъкът не може да ги контролира.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker