Новини

Часовник на смъртта изобретиха русенски лекари и инженери

Апаратът е важен за съдебната медицина, елиминира субективния фактор при определяне часа на леталното събитие

Апаратът е предназначен за съдебните медици.
„ Часовник на смъртта “ изобрети екип от лекари и инженери на УМБАЛ- Русе и Русенския университет.

„Часовник на смъртта“ изобрети екип от лекари и инженери на УМБАЛ- Русе и Русенския университет. Апаратът е предназначен за съдебните медици. С него вместо след 4 часа замервания и изчисления съдебният лекар може само за половин минута да определи кога е настъпило събитието.

Изобретението е създадено по идея на д-р Иван Стоянов, изп. директор на болницата, който има дългогодишна практика като патолог и съдебен лекар. Неговият колега от отделението „Съдебна медицина“ д-р Пламен Димитров също има принос. За техническата реализация основен е приносът на инженер д-р Ивайло Иванов, а за изпитванията – на д-р инж. Любомира Димитрова. Двамата млади специалисти работят под ръководството на доц. д-р Анелия Манукова. Апаратът вече е регистриран в Патентното ведомство на България и да се случи това заслугата е на инж. Койчо Митев. Според него русенското изобретение е уникално в световен мащаб. Той коментира, че сега, когато прототипът вече е факт, следва да се намери фирма производител и продуктът да бъде предложен не само на нашия, но и международния пазар. Инж. Митев коментира, че в Европейското патентно ведомство се регистрират едва 6 до 10 изобретения годишно и нито едно от тях не е университетско, макар че в България има 52 университета. Той се надява, че апаратът за определяне на часа на смъртта ще предизвика интереса на наши фирми и това ще превърне изделието в източник на доходи и на престиж за УМБАЛ-Русе и Русенския университет.
За разкриване на криминалните престъпления от изключителна важност е бързата и точна медицинска експертиза, а с този апарат ние имаме възможност за обективно измерване и 100 % точност в определените граници, коментира д-р Иван Стоянов. Освен че устройството елиминира субективния фактор, то осигурява убедителни доказателства за заключенията на съдебния експерт.
„Часовникът на смъртта“ се прилепва към тялото, определя цвета на избраната зона, след което върху нея се оказва автоматичен натиск с определена сила. После апаратът отчита времето, за което се възстановява цвета на зоната, в което е упражнен натискът. След това данните се обработват със софтуер, за да се получи окончателният резултат. В момента апаратът се използва за събиране на статистически база данни. Неговите размери са като на кутия за обувки, но техническият екип споделя, че може да намали размерите му до размерите на цигарена кутия.

Общо
Часовник на смъртта изобретиха русенски лекари и инженери
Заглавие
Часовник на смъртта изобретиха русенски лекари и инженери
Описание
Апаратът вече е регистриран в Патентното ведомство на България и да се случи това заслугата е на инж. Койчо Митев. Според него русенското изобретение е уникално в световен мащаб.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker