Новини

Четири пъти по-чести са случаите на грип в ЕС, отколкото у нас

10 съвета за новия грип
Новият грип е опасен за децата

Потвърдени са вече три случая на грип у нас.

Майка и детето й са с т. нар. свински грип, а друго дете е с грип от щама Мичиган, съобщават електронни медии.
И трите случая са доказани в Националната реферетна лаборатория в София.За сравнение, в рамките на Европейския съюз, заразата с този щам на грипа, е четири пъти по-честа, уточни в ефир директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
Характерното за този вид грип е, че от него боледуват предимно младите хора. Изследвания показват, че усложнението при грипа засягат белия дроб.
Според проф. Кантарджиев, в момента в почти цялата страна хората се оплакват от кашлица, която продължава с месеци. Това обаче са други, сезонни, вируси, които са характерни за есента. Все още не са дошли характерните за зимата вируси. Тези хора, които са с кашлица, трябва да са по-внимателни, защото са по-податливи на грипа.
Симптомите за грипа са температура, болки в ставите, главоболие и дразнене на очите от светлината, поясни проф. Тодор Кантарджиев. Грипът се развива бързо – в рамките на няколко часа. Той, за разлика от всички вирусни зимни инфекции, най-често има кратък инкубационен период – ден, ден и половина. Човек е заразен от пет до седем дни”, поясни още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.
Още в началото на есента, специалисти предупредиха, че тази година ще ни атакуват четири грипни вируса. Новите грипни щамове са „Сингапур” и „Колорадо”. Очакват се и вече познатите от миналата зима „Мичиган” и „Пукет”.
.Прогнозата е вирусите от тип „А” да преобладават този еснно- зимен сезон. При тях боледуват повече възрастни хора, а усложненията са предимно инфекции на белия дроб. Грип от типа „В” се разпространява основно сред млади хора, а заразата често атакува нервната система.
Преди грипа обаче, сме атакувани от сезонните респираторни вируси, уточняват лекари. Тези вирусни инфекции, неправилно наричани настинки, обикновено се карат на крак и рядко дават усложнения. Но при грипа, както и при други вирусни или бактериални инфекции, е добре да подготвим организма си за заразите, като се храним с повече зеленчуци и плодове и се движим активно всеки ден. Лекарите напомнят – ако все пак се разболеем, да не прибягваме до самолечение, защото може да бъде особено опасно. Препоръчват рисковите групи, каквито са хроничноболните пациенти, малките деца, възрастните хора и бременните, да се ваксинират.
От догодина здравните власти планират да осигурят безплатна имунизация за хората над 65 години.

Валя Караджова

Общо
Четири пъти по-чести са случаите на грип в ЕС, отколкото у нас
Заглавие
Четири пъти по-чести са случаите на грип в ЕС, отколкото у нас
Описание
Потвърдени са вече три случая на грип у нас.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker