Новини

Чиата – новата „суперхрана”

Растението помага при депресия, регулира кръвното налягане и холестерола

Чиата е известна още и като „суперхрана”, заради специалната й хранителна стойност.
Чиата е известна още и като „суперхрана”, заради специалната й хранителна стойност.

Чували ли сте за Чиа? Какво е това и има ли то почва у нас? Това е наименованието на билката Салвия, която произхожда от долината на Мексико. Според чичко Google думата е взаимствана от ацтеките и означава „мазен”.
Всъщност това са дребни и твърди семена, плод на растение, което много прилича на градинския чай, но е с много по-малки размери. Само до преди известно време дребните семена на растението са били отглеждани като декоративен елемент, но с изучаването на техния състав и полезни свойства става ясно, че те могат да бъдат потенциален източник на полезни вещества за организма. Растението е богато на омега-3, протеин, калций, антиоксиданти и др.
Приемайки Омега-3 мастни киселини, които не се произвеждат от тялото, можем да подобрим психическото и физическото си здраве. Тези хранителни вещества са жизненоважни за сърдечно-съдовата система и спомагат за поддържане на нормално кръвно налягане и ниво на холестерол, както и за намаляване на възпалителните процеси и разреждане на кръвта. Тези въздействия на семената от чия са особено важни за хора с повишен риск от сърдечни пороци и инсулт. Помага и при депресия. Изследвания показват, че хората, които страдат от депресия често имат много ниски нива на важни мастни киселини, под нормата.

От чиа може да се приготви пудинг с ягоди, шоколадова напитка и мляко.
От чиа може да се приготви пудинг с ягоди, шоколадова напитка и мляко.

Хората с диабет тип 2 имат добри резултати след приема на семена от чиа. В растението се съдържат разтворими фибри, ето защо семената забавят поглъщането на захар и скорбяла от организма, поддържайки по-стабилни нива на кръвната захар. Ако желаете с чиа може да регулирате кръвното си налягане и да контролирате холестерола.
Чиата е известна още и като „суперхрана”, заради специалната й хранителна стойност. Антиоксидантите в тази интересна храна са почти три пъти по-силни от тези в боровинките. Много лесно, семената от чиа, могат да изместят не толкова полезни храни в нашето меню. Имат приятен аромат на ядки. Но могат да бъдат използвани като подправка за салати, супи, печени сладкиши и други рецепти.
От чиа може да се приготви пудинг с ягоди, шоколадова напитка и мляко. Друг популярен начин за консумация на чия е чрез накисване. Семената абсорбират голямо количество вода много бързо, обикновено до 10 мин. Ако искате да стане на гел само добавете 1/3 чаша от семената в 2 чаши вода. Разбърквайте добре, така че да не останат бучки и след това поставете в буркан с капачка и яжте когато пожелаете.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker